Sport

2012.08.15. 09:17

Cipruson járni, Ronaldót látni

Labdarúgás - Az ajaki kapus, Dankó Tamás a szigetország harmadosztályában húzta le az elmúlt bajnoki idényt.

Labdarúgás - Az ajaki kapus, Dankó Tamás a szigetország harmadosztályában húzta le az elmúlt bajnoki idényt.

Dankó Tamás jókor volt, jó helyen. Nem is packázta el a kínálkozó esélyt. A tizenkilenc éves kapus „szigetlakó” lett, a napfényes Cipruson nem a hasát süttette – belecsöppent a helyi futballközegbe. Az ország egyik legnagyobb városának, Paphos harmadosztályú klubjában, a Kissos FC-ben „nyomta az ipart”, méghozzá a szakmai stáb megelégedésére.

– Nővérem már három éve kint él, a barátja futballozik ebben a csapatban. Elmentem vele és beálltam az edzéseken, a vezetők pedig marasztaltak – osztotta meg élményeit az ajaki születésű cerberus, aki nyári visszatérése óta a település megyei másodosztályú egyletével melegít a bajnoki folytatásra. – Egy évben állapodtunk meg, azt ki is töltöttem, viszont az iskola miatt haza kellett jönnöm. Felváltva védtem a klub másik kapusával, egy orosz sráccal, akivel a rivalizálás ellenére jól kijöttem. Hetedik helyen zártunk, bár a vége melegre sikeredett: olyan szoros volt a bajnokság, két fordulóval a befejezés előtt még akár ki is eshettünk volna, de a hátralévő meccseket megnyertük, így teljesítettük az előzetes elvárást.

Dankó Tamás testközelből tapasztalhatta, milyen a szigeti veszedelem. A korábban lesajnált ciprusi élcsapatok ugyanis úgy törnek fel, mint a nyersolaj ára, ráadásul az alacsonyabb osztályokban is csaknem kánaáni viszonyokat teremtettek.

– A színvonal, szerintem magasabb, mint itthon az NB III-ban: nagyobb a hajtás, több néző jár a meccsekre, akik teljes mértékben kiállnak a csapat mellett – támasztotta alá az ifjú labdarúgó, hogy arrafelé megbecsülik a futballistákat. – A körülményekre nem lehet panasz, a pálya kiváló állapotban van, holott azon is edzettünk és játszottuk a bajnoki mérkőzéseket. Egyáltalán nem bántam meg, hogy kihasználtam ezt a lehetőséget, tervezem, hogy visszatérek, még ha nem is ehhez a csapathoz.

Nos, az APOEL Nicosia dicsőséges menetelése a Bajnokok Ligája jelzi: Dankó Tamás nem véletlenül vágyik vissza. A ciprusiak a negyeddöntőig verekedték magukat a sorozat legutóbbi kiírásában, ahol a Real Madrid ejtette ki őket.

– Nem tudom pontosan megmondani, kik támogatják a klubokat, de, hogy nem sajnálják a pénzt az biztos – fejtegette a kapus. – Sokat áldoznak a futballra, látszik is az eredményeken, egyre markánsabb eredményeket érnek el a nemzetközi kupasorozatokban. Voltam az Apoel–Real Madrid Bl-meccsen, ami hatalmas élmény jelentett: a 24 000 ezer néző végigénekelte a kilencven percet és éltették a csapatot a 3–0-ás vereség ellenére is. A spanyolok a legjobb játékosaikat szerepeltették, játszott Cristiano Ronaldo is, Benzema két gólt rúgott, Kaká egyet, viszont csak az utolsó negyedórában tudták megtörni az Apoelt.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!