Sport

2013.08.16. 07:31

Önbizalmat ad és csinossá formálja az alakot

Nyíregyháza - Kortól, edzettségi állapottól függetlenül lehet gyakorolni a rúdon.

Nyíregyháza - Kortól, edzettségi állapottól függetlenül lehet gyakorolni a rúdon.

Véget értek azok az idők, amikor a rúdtáncnak kizárólag kétes hírű peepshow-kban volt helye. A rúdtáncnak, mint fittnessz-irányzatnak semmi köze nincs az éjszakai bárokhoz vagy sztiptízhez. Ma már a rúdtánc a testedzés és az előadóművészet egyik elismert formája, amihez jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. A nők világszerte kezdik felfedezni ezt a mozgásformát, mint szórakoztató és szexi edzési lehetőséget.

Két irányzat van

A rúdtáncnak két irányzata alakult ki. A „pole dance” – nevéből eredően – az akrobatikus elemeket érzéki táncmozdulatokkal színesíti, míg a „pole fitness” elsősorban az akrobatikáról szól és inkább az erőelemekre helyezi a hangsúlyt.

– A rúdtánc egyre népszerűbb a nők körében, hiszen remek lehetőség az erősítésre, a fogyásra, a zsírégetésre, no meg persze az általános erőnlét javítására, a jó közérzet kialakítására – avat a rúdtánc alapjaiba Hanász Ágota, aki három éve foglalkozik testépítéssel, idén pedig elvégzett egy rúdtáncoktatói kurzust a fővárosban.

– Óriási előnye, hogy nem korfüggő, bármikor el lehet kezdeni és egy már beindult tanfolyamba be lehet kapcsolódni. Nyíregyházán is egyre népszerűbb, hiszen akik elkezdik és megszeretik, azoknak nagyon sok pozitív élményt ad. Az erő növelése mellett önbizalmat ad, magabiztosságra tanít és előhozza a bennünk rejlő nőt.

– Fokozatosan lehet egyre magasabb szintre jutni, ezalatt a gyakorlatok végrehajtására egyre nagyobb fizikai erőre, rugalmasságra és persze kitartásra van szükség, a komplex gyakorlatok pedig igazi kihívást jelentenek mindenkinek. Tapasztalataim szerint 3–6 hónap alatt barátkozik meg egy kezdő a rúddal.

– Egy év alatt a haladóbb mozdulatok is elsajátíthatóak – tudtuk meg Ágotától, aki testépítő és fitneszedző is, ősztől a Nyíregyházi Főiskolán fog tanulni.

Győriné Éva március óta vesz részt rúdtáncedzéseken és személye talán a legjobb példa arra, hogy ez a mozgásforma nem korfüggő. Egy hölgynek nem illik a korát firtatni, ám aligha gondolnánk róla, hogy húszon felüli gyermeke is van, pedig korábban sohasem sportolt sem versenyszerűen, sem rendszeresen.

Mindenkinek sikerélményt ad

– Tavasszal jártam először rúdtáncórán és az első pillanatban megfogott. Nagyon komplex és igazán nőies mozgásforma, amely lépésről lépésre fejleszti az erőt, az állóképességet, a mozgáskoordinációt – kezdte válaszát érdeklődésünkre Évi.

– Bárki és bármikor biztonsággal végezheti kortól, edzettségi állapottól függetlenül. Mindenkinek ad sikerélményt, hiszen személyre szabottan, mindenki olyan gyakorlatokat végez, ami az alkatának, ügyességének és edzettségi állapotának megfelelő. Szerintem minél többet ad bele az ember, annál többet nyer vele: a táncóráknak köszönhetően megtapasztaltam, hogy érezhetően fokozódik az izomtónus és a rugalmasság, nő az állóképesség, az erő és formálódik a test. A csípőnk, a combunk, a felkarunk és a hátsónk feszesedik, javul a testtartásunk. A táncórák remek alkalmat kínálnak arra, hogy leküzdhessük önértékelési problémáinkat, egyúttal megismerjük testünket és megszeressük önmagunkat. A foglalkozásokon mindig remek a hangulat. Azért táncolunk, hogy jól érezzük magunkat, mozogjunk és ez élvezetet okoz. Véleményem szerint minden nő szexisnek akarja érezni magát és a rúdtánc órák remek lehetőséget adnak a kiteljesedésre, a gyakorlások alatt és után mindenki igazi „nőnek” érezheti magát – vélekedik Évi.

KM-ML

Ingyenes ízelítő

Akit érdekel a rúdtánc, a nyíregyházi Fight Klub Sportközpontban (Nyíregyháza, Vörösmarty tér 3.) augusztusban ingyen kóstolhat bele az edzésekbe. Hétfőtől csütörtökig délutánonként két egy órás gyakorlás (17 órától és 18.30-tól) ad lehetőséget megismerkedni a rúdtánccal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!