Sport

2016.05.10. 12:54

Ökölvívó olimpiai selejtező - A 60 kilogrammban kérdéses még a magyar induló személye

Budapest - Kovács László szövetségi kapitány a kilenc súlycsoportból már csak egyben, a 60 kilogrammosoknál bizonytalan abban, hogy kit indítson az amatőr ökölvívók utolsó, bakui olimpiai selejtezőjén júniusban.

Budapest - Kovács László szövetségi kapitány a kilenc súlycsoportból már csak egyben, a 60 kilogrammosoknál bizonytalan abban, hogy kit indítson az amatőr ökölvívók utolsó, bakui olimpiai selejtezőjén júniusban.

A szakvezető az MTI-t kedden arról tájékoztatta, hogy az áprilisi samsuni kvalifikáción szerepelt csapathoz képest két helyen, 64 és 81 kg-ban biztosan változtat, mivel a Törökországban indult két fiatal, Kontrecz Márk (64 kg) és Tallósi Péter (81 kg) az ifjúsági Európa-bajnokságon kell, hogy hozza magát. Helyettük kisváltósúlyban Nyéki Georgián, míg félnehézben Hámori Ádám szerepel majd Bakuban.

A tervek szerint a szintén még ifjúsági korú Virbán Gábor (49 kg) a korosztályos Eb-n és a bakui selejtezőn is részt vesz majd.

Könnyűsúlyban (60 kg) a samsuni induló a kétszeres olimpikon Varga Miklós volt, aki most Könnyű Richárddal van versenyben a bakui helyért. Mellettük a magyar bajnok Gálos Rolandot is számításba veszi a kapitány, az érdi bokszoló ugyanakkor az utóbbi időben sérüléssel bajlódott, s nem a központi edzőtáborban készült. Kovács László a kategória indulóját egy-másfél héttel a bakui viadal előtt hirdeti majd ki.

A szakvezető jelezte, hogy az azeri fővárosban nem kérdéses az Európa-bajnoki bronzérmes Csóka Nándor (52 kg), az Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg), illetve Tar Sándor (56 kg), Sávoly Gergő (91 kg) és Bernáth István (+91 kg) szereplése.

A magyar válogatott az elmúlt időszakban Budapesten készült, jövő héten pedig a csehországi Ústi nad Labemben szerepel nemzetközi versenyen, majd Tatára teszi át a székhelyét, s egészen az Azerbajdzsánba utazásig ott készül.

Az amatőrök utolsó kvalifikációs versenyét június 7. és 19. között rendezik meg. Ezen a viadalon az 52, 56, 60, 64, 69, 75 és 81 kilogrammos kategóriákban egyaránt öt-öt riói kvótát osztanak ki, míg 49 kg-ban kettőt, 91 és +91 kilogrammban csak egyet-egyet.

A magyar bokszolók közül eddig egyedüliként Harcsa Zoltán biztosította helyét a riói játékokon, miután Samsunban bejutott a 75 kilogrammos súlycsoport fináléjába.

Az amatőrök számára júniusban lezárul a kvalifikációs sorozat, ugyanakkor a félprofiknak még júliusban rendeznek egy versenyt. Kovács László a WSB/APB selejtezőtornáról azt mondta, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) részéről komoly hiányosságokat tapasztal. Az AIBA-nak ugyanis az a célja, hogy profikat is meghívjon a viadalra, s az ő számukra is lehetővé tegye az olimpiai kvalifikációt, ugyanakkor a rendszer kidolgozatlan, egyelőre még ott tartanak, hogy kérték a nemzeti szövetségeket, nevezzék meg azon versenyzőiket, akik számításba jöhetnének indulóként a júliusi versenyen, mely egy hónappal előzi meg a riói olimpia rajtját.

"Eredetileg májusban rendezték volna a félprofik selejtezőjét, aztán eltolták júliusra. Így nem lehet normálisan készülni. Mindez csak azt bizonyítja, hogy a döntéseknél a szakmaiság kevés szerepet játszik" - kommentálta Kovács az AIBA tevékenységét, egyúttal jelezte, hogy itthon még egyeztetnek a jelöltekkel, így például a profi Bedák Zsolttal, vagy Szellő Imrével, illetve a félprofiknál szereplő Káté Gyulával. - "Komoly kételyeim vannak, hogy a profik vállalnak-e egy ilyen tornát, kockáztatva a vereséget. Arról nem beszélve, hogy mindenki leadja a saját listáját, aztán abból majd az AIBA szemezget, s meghív, akit akar."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!