Sport

2017.05.30. 17:53

Lakást bérel neki a Szpari

Nyíregyháza - Kis híján hajléktalan lett a polgárőrből, kedvenc focicsapata mentette meg az utcára kerüléstől.

Nyíregyháza - Kis híján hajléktalan lett a polgárőrből, kedvenc focicsapata mentette meg az utcára kerüléstől.

Szabó Lajos nyíregyházi polgárőr az elmúlt hónapokban is éppolyan precízen és lelkiismeretesen látta el szolgálatát, mint korábban: bűn- és baleset-megelőzési akciókban vett részt, reggelente és délutánonként pedig a Kossuth-gimnázium és az evangélikus általános iskola diákjainak közlekedésbiztonságát segítette. Szabad­idejében lelkesen szurkolt a Nyíregyháza Spartacus FC-nek, és lapunkat, magazinjainkat is gazdagította néhány recepttel, jóra nevelő, segítő szándékú olvasói levéllel.

Senki nem sejtette, hogy a 68 esztendős Lajos bácsi élete legnehezebb időszakát éli, ugyanis minden jel szerint el fogja veszíteni az otthonát.

Fejükre nőttek a tartozások

– Sosem voltam egy panaszkodós pali, csendesen tűrtem, ahogyan összecsapnak a fejem felett a hullámok – kezdte történetét. – Idővel fejünkre nőtt a sok rezsi és lakáshitel, amiket szerény nyugdíjainkból már képtelenek voltunk fizetni a nejemmel. A bank végül a kilakoltatásunk mellett döntött, április végén költöznünk kellett. Csakhogy nem volt hová…

– Az önkormányzattól nem kaphattunk szociális bérlakást, mivel egy – papírforma szerint 15 milliót, gyakorlatilag ennek töredékét érő – sóstói üres telekben tulajdonrészünk van. Egy emberként fogtak össze a megsegítésünkre a barátaim: diákok, szülők, focisták és szurkolók. Voltak, akik pénzzel, mások adományokkal támogattak minket, hogy el tudjuk viselni a kilátástalan mindennapokat.

Mindenki egyért…

A Kossuth-gimi végzősei azt kérték szüleiktől, ne vegyenek virágcsokrokat a ballagásra, hanem gyűjtsék össze az erre szánt pénzt, és adják oda a bajba jutott Lajos bácsinak. Az evangélikus iskola diákjai a tanév végi kirándulásukról mondtak le az önkéntes polgárőr megsegítése érdekében. A polgárőrök és a szurkolók sem fordítottak hátat Szabó Lajosnak: Kurucz Attilára, Péntek Jánosra és társaikra szinte a nap 24 órájában számíthatott a kis híján hajléktalan sorsra jutott nyugdíjas házaspár.

Élete végéig fizetik az albérletet

– Bár nem kívánom senkinek, bárki kerülhet hasonló helyzetbe. És ilyenkor derül ki, kik az igaz barátok! – teszi hozzá az NB II-es Nyíregyháza törzsszurkolója, akinek végül imádott futballklubja dobott anyagi mentőövet, hogy megússza az utcára kerülést.

– A klub vállalta, hogy albérletbe költöztet minket, s életem végéig finanszírozni fogja a korábbinál tágasabb, barátságosabb nyíregyházi lakás bérleti díját. Az ember azt gondolná, ilyen csak a tündérmesékben létezik, aztán kiderül, hogy az élet is produkálhat ilyen történeteket, mégpedig az önzetlen, segítőkész emberek jóvoltából.

– A feleségemmel, Judittal együtt hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítettek átvészelni életünk legkétségbeejtőbb időszakát. Révész Bálintra, a Szpari elnökére egyfajta mentőangyalként tekintünk, amíg csak élünk! – mondta Szabó Lajos.

KM


Szabó Lajos és felesége utcára került, aminek a híre a Szpari vezetőségéhez is eljutott. Nem haboztak és felajánlották a házaspárnak, hogy életük végéig állják az albérlet árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!