Sport

2017.08.28. 10:19

Kemény küzdelmek feketén-fehéren

Nyíregyháza - Immár harminchatodik alkalommal ültek asztalhoz a Nyírségi Torna résztvevői.

Nyíregyháza - Immár harminchatodik alkalommal ültek asztalhoz a Nyírségi Torna résztvevői.

Száz sakkozó részvételével megkezdődött a 36. Nyírségi Torna nemzetközi viadal Nyíregyházán. A négy csoportba nevezők több mint fele ifjúsági korú, de szép számmal képviselik magukat a seniorokat is. A legmagasabban jegyzett sakkozó az ukrán Prokopisin mester, aki diadalmaskodott már az eseményen.

Az újabb tornagyőzelemben a szegedi Csirik András FIDE mester igyekszik őt megakadályozni. Az elsőség kérdése közöttük dőlhet el, hiszem 3 forduló után vezetik a mezőnyt. Egyikük sem hibátlan, Prokopisin Rizsonkovval, Csirik pedig az ifjú Varga Marcellel játszott döntetlent. A mesteri csoportban a küzdelmek vasárnap is magas hőfokúak voltak, az ötödik órában dőltek csak el a partik.

A B csoportban hatan vezetik a mezőnyt, csupán egyetlen döntetlent engedélyezve eddig ellenfeleiknek. Őket ugyancsak hatan üldözik csupán fél ponttal lemaradva.

A C csoportban a nyírbátori Sárosi Attila került az élre, mivel a miskolci ifi, Iván Réka Gyöngyvér ellen tudott bizonyítani nehéz küzdelemben. A következő fordulóban a senior Alkéri Imre szeretné őt letaszítani a trónról. Utánuk a mezőnyben csupa ifik következnek, akik közül bármelyik megtáltosodhat, és beleszólhat az elsőség kérdésébe.

A gyermekek csoportjában negyven sakkpalánta vív egymással harcos partikat. Az élen a Dávid SC immár tapasztaltnak számító kiválósága, a 11 éves Bodnár Lévi áll, miután Varga Mira elleni vesztett állásából fordította maga javára a partit.

Mindeközben szombaton Nyíregyházán, a Kossuth téren nagyszabású villámsakk versenyt rendeztek. A három perces gondolkodási időt engedő partikban a lépéseket szépszámú néző igyekezett követni, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen a sakkozók keze úgy járt, mint a villám. Az élen a két mester végzett, a győztesnek kijáró kupa boldog tulajdonosa Csirik András FIDE mester lett, míg Prokopisinnek a második hely jutott annak köszönhetően, hogy az egyik helyi sakkozótól kikapott, így a nagy versenyfutásban lemaradt. Harmadikként egy helyi reménység, Tóth Tibor „futott be”, a legjobb seniornak Trembácz László, a legjobb ifinek Varga Marcell, a legjobb hölgynek Nagy Bettina bizonyult.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!