Sport

2017.09.12. 15:36

Levelek, az extrém vízi sportok fellegvára

Levelek - Zene, fekvenyomókupa és világbajnok wakeboardosok a nyárzáró fesztiválon.

Levelek - Zene, fekvenyomókupa és világbajnok wakeboardosok a nyárzáró fesztiválon.

Alaposan felpezsdült a Leveleki-tó. A víz és a környéke egyaránt, és nem csak képletesen. A horgászási lehetőség mellett az idén jó néhány sporteseménynek adott otthont az egyre nívósabb környezetű tópart. Vetélkedtek triatlonisták, majd jött a nagy dobás, augusztusban az országos jetskibajnokság negyedik fordulója.

Több mint két évtizede még tiltva volt a tavon a vízi motorozás. Mégis, amikor egy nyáron megkérték a nyíregyházi jetskiseket, akkor azok segítettek, és alaposan megforgatták a vizet.

Nem károsítja a környezetet

– Ez valóban így volt, és szívesen segítettünk. Mi már akkor tudtuk, hogy a jetski a legkevésbé környezetszennyező vízi jármű. Minden zárt térben működik, sem üzemanyag, sem bármi más nem kerülhet a vízbe. Ráadásul vízsugár hajtja a motort, és mindössze tízcentis a hajók merülése – tudatta Mikucza Zsolt, a tó halgazdálkodási jogával rendelkező Nyírségi Hal és Vad Kft. tulajdonos ügyvezetője. Aki – a fentiekből is kiderül – szakmabeli, hiszen a kilencvenes években három esztendeig versenyzett és több bajnoki címet is szerzett állós jetskin.

– Korábban a Sóstói-tavon is rendeztünk bajnoki futamot, az ottani háromhektáros vízfelületen is lehetett. Ennek tükrében nyilvánvaló, hogy a közel kétszázötven hektáros Leveleki-tó remek körülményeket biztost. A Magyar Jet-Ski Szövetség is partner volt, a színvonalas vetélkedés pedig megfelelő kikapcsolódást nyújtott nagyon sok vendégnek, ráadásul a tó vizének oxigéntartalmát is feldúsítottuk. – így Mikucza Zsolt

Erős emberek fellépése

A jestkinek tehát nagy sikere volt, és nincs megállás. A hét végén ismét benépesülhet a tópart, mégpedig a Földön Vízen Levegőben Alapítvány által szervezett, fergetegesnek ígérkező nyárzáró fesztiválon.

– Esténként a zenéé lesz a főszerep, pénteken Yamina, VASCO Hungary és Pierre Maddox Official (Hungary) nyitja a sort. Mindhárom este a LeszFeszt Kisvárda fenegyerekei és rezidens Dj-i gondoskodnak majd a hangulatról. Szombaton jönnek az erős emberek, hiszen ekkor rendezzük a D-Fitnessel közösen a Biotech fekvenyomókupát. A nagy durranás aztán a szintén szombaton kezdődő kétnapos wakeboardbajnokság lesz – tudatta dr. Török László, a programok egyik szervezője.

– Nem ismeretlen számunkra a Leveleki-tó, hiszen 2009 nyarán itt rendeztük a vízisí- és wakeboardbajnokság második futamát. Azóta látványosan fejlődik a leveleki pálya és a környezete, így biztosak vagyunk benne, hogy az idei bajnokságnak is minden szempontból ideális otthona lesz Levelek – vette át a szót Kirsch György, aki vízisíben Európa-bajnoki ezüsttel bír és a Magyar Vízi és Wakeboard Szövetség szakágvezetője.

Nagy show amerikaiakkal

A kétnapos megmérettetésre közel ötven versenyzőt várnak. Az utánpótláskorúaknál három kategória lesz, valamint egy nyílt, amelyen felnőttek is indulhatnak.

Azt tudni kell, hogy a magyar deszkások a világ élmezőnyébe tartoznak, hiszen Szóláth Sebastián és Hegedűs Ákos egyaránt szerzett már világbajnoki és Európa-bajnoki címeket.

Minden induló két futamon bizonyíthat, ezeken lehet bemutatniuk a legkülönbözőbb kunsztokat az új elemekkel erősített pályán. Ezek a tengerentúlról érkeztek Levelekre, és Közép-Európában párját ritkítónak számítanak.

A látványosnak ígérkező bajnoki futamok után jön majd a nagy show, a profi wakepark grand prix. Ezen a résztvevők valamennyi elemet használják a futamukon.

A hírek szerint külföldiek, köztük amerikai profik is biztosítják a színvonalat.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!