Sport

2018.01.06. 13:13

Wimbledon, New York, Davis-kupa

Nyíregyháza - Idősebbek között remeklő golfozó, európai olimpiai fesztiválon érmes úszó, címet védő atléták.

Nyíregyháza - Idősebbek között remeklő golfozó, európai olimpiai fesztiválon érmes úszó, címet védő atléták.

Megnevezte új vezetőségét és szakmai stábját a Nyíregyháza Spartacus. Elbert Gábor sportszakmai ügyvezetőként látott munkához, Bene Ferenc lett az NB II-es futballcsapat szakmai igazgatója, Lucsánszky Tamás pedig a visszatérő vezetőedző, aki korábbi állomáshelyéről, Soroksárról szinte a teljes szakmai stábot magával hozta. Játékosigazolások terén is aktivizálta magát a Szpari: bejelentették a 2014-2015-ös NB I-es csapatban még a piros-kékek között szereplő Fodor Ferenc és Pekár László visszatérését, akik anno együtt távoztak a Puskás Akadémiához, előbbi a megyei rivális Kisvárdától igazolt vissza. Újra a Szpari játékosa lett Bajzát Péter is.

A strandröplabda-bajnokság nyíregyházi második fordulójában a hölgyeknél hazai siker született, hiszen a Fatum párosa, Szombathelyi Szandra és Vacsi Evelin végzett az élen. A férfiaknál Bán Viktor és Rozgonyi Bálint nyert.

Nagy menetelés

Először szerepelhetett úgy Grand Slam-verseny főtábláján Fucsovics Márton, hogy nem kellett selejtezőt játszania. A nyíregyházi teniszező az ilkleyi ATP-challengerversenyen aratott győzelmével szerzett jogot a wimbledoni indulásra, így először térhetett vissza a szentélybe, ahol 2010-ben junior bajnoki címet szerzett. Marci nem kapott túl szerencsés sorsolást, hiszen a 16. helyen kiemelt, végül a negyeddöntőig jutott luxemburgi Gilles Müller ellen lépett pályára, és tisztesen helytállva ugyan, de 7:5, 6:4, 6:2-es vereséget szenvedett. És ezzel még nem ért véget a történet, hiszen azzal, hogy első számú magyar férfiteniszezőként bejutott a braunschweigi ATP-torna elődöntőjébe, top százas játékossá vált. Épp a legjobbkor, amikor megnevezték az amerikai nyílt bajnokság, a US Open főtáblásainak listáját. Ebbe így befért Marci, aki New Yorkban másodjára indulhatott a legjobbak között, de ez volt az első olyan Grand Slam-versenye, amelyre a ranglista-helyezése alapján harcolta ki a részvételt. Előtte Winston-Salemben, a 250-es ATP-tornán még aratott két bravúrgyőzelmet, majd jónak mondható sorsolást kapott New Yorkban, hiszen a selejtezőből érkezett, igaz, remek nacionáléval rendelkező francia Nicolas Mahut-t kapta. Ám hiába szerzett ellenfelétől kilenccel több pontot a meccs során, nem született meg az első Grand Slam-főtáblás sikere, mert Mahut 6:3, 2:6, 6:4, 2:6, 7:6 (7–3)-ra nyerte meg a 3 óra 25 percen át tartó mérkőzést.

A szeptember aztán megint Marciról és a Davis-kupa-válogatottról szólt, hiszen a mieink a világcsoportba jutásért 3–1-re legyőzték a top negyvenes játékosokkal, Andrej Rjublovval és Karen Hacsanovval felálló oroszokat. Marci mindkét nagynevű ellenfelét legyőzte egyesben, párosban Balázs Attila oldalán is diadalmaskodott, így oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar csapat 22 év után újra felkerült a világcsoportba.

Futamot nyertek

A juniorok, tehát az U21-esek mezőnyében aratott tornagyőzelmet a mindössze 15 éves nyíregyházi golfozó, Závaczki Bálint, aki később a macedón felnőttbajnoki címet is megszerezte.

Nagyhalászban rendezték a salakmotoros csapatbajnokság első fordulóját, amelyet a házigazda Nagyhalász Speedway Ring csapata nyert meg Andrej Kobrin, Sztaniszlav Melnicsuk, Viktor Trofimov és Milen Manev összetételben.

Ifi Európa-bajnokságon

Két nyírbátori asztaliteniszező is szóhoz jutott Guimaresben, a serdülő és ifjúsági Európa-bajnokságon. A még újonc korcsoportos Tölgyes Dorottya, valamint az ifjúságiak között első évesnek számító Molnár Dávid is az ifik között indulhatott, az egyéni- páros- és csapatversenyek során játszott meccseiket is a tapasztalatszerzésre használhatták fel.

A Győrben rendezett európai nyári olimpiai fesztiválon, az EYOF-on a lány úszók csapatában helyet kapott Hatházi Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzője, a csapat szövetségi edzője tisztét pedig Gyula Sándor, a nyíregyháziak trénere töltötte be. A lány röplabda-válogatottban a Fatum-Nyíregyháza csapatából Kundrák Eszter, a frissen igazolt Kotormán Réka és Pap Dorka szerepelt. A fiú kézilabda-válogatott szakmai stábjában a nyíregyházi edző, Bartha Dénes kapott helyet. Hatházi Dóra számára kifejezetten jól sikerült a verseny, hiszen a 100 méter pillangóban szerzett hetedik helyezése mellett a 4×100 méteres vegyes váltó tagjaként ezüst-, a 4×100 méteres mix vegyesváltóval pedig bronzérmet szerzett.

[/caption]

Veretes nevű futballedzők

A budapesti masters úszó világbajnokságon a nyíregyházi Szokol Dianna három versenyszámban (nyíltvízi 3 km, 400 és 800 m gyors) ezüstérmet és még egy ötödik helyezést (200 m gyors) is szerzett.

Jól csengő nevek a megyei I. osztályú futballcsapatoknál: Csank János Tarpán lett szaktanácsadó, Sándor Tamás pedig Sényőn vezetőedző. Ugyanakkor egy szintén veretes futball- és edzői múlttal rendelkező szakembertől végleg elbúcsúztunk: 62 esztendős korában elhunyt Farkas Béla, a Vásárosnamény edzője, a Szpari és a Ferencváros korábbi középpályása.

A tajvani universiadén szereplő másik nyíregyházi sportoló, Bus Iván a kosárlabda-válogatott tagjaként a 18. helyen végzett.

Megvédte címét az atlétikai csapatbajnokságon, Székesfehérváron a DSC-SI-NYSC néven szereplő közös debreceni-nyíregyházi alakulat.

KM-BT


Bajnoki eredmények

Amerikaifutball: Berény sport divízió II.

Elődöntő

Nyíregyháza Tigers–Szekszárd Bad Bones 26–0

Döntő

Nyíregyháza Tigers–Szombathely Crushers 17–7

Kézilabda: női NB I.

Alba Fehérvár–Kisvárda 23–24

Kisvárda–Budaörs 22–23

Labdarúgás: NB II.

Kisvárda–Mosonmagyaróvár 3–3

Budafok–Nyíregyháza Spartacus 0–2

Nyíregyháza Spartacus–Budaörs 4–2

Győr–Kisvárda 1–3

Kisvárda–Zalaegerszeg 1–0

Gyirmót–Nyíregyháza Spartacus 0–3

Kisvárda–Gyirmót 3–0

Dorog–Nyíregyháza Spartacus 3–0

Nyíregyháza Spartacus–Soroksár 1–1

Siófok–Kisvárda 1–2

Kisvárda–Csákvár 3–0

Kazincbarcika–Nyíregyháza Spartacus 2–2

Nyíregyháza Spartacus–Szeged 2011 0–0

Cegléd–Kisvárda 1–1

Kisvárda–Békéscsaba 3–2

MTK–Nyíregyháza Spartacus 2–0

Nyíregyháza Spartacus–Sopron 2–0

Vác–Kisvárda 2–3

Kisvárda–Szolnok 2–3

Mosonmagyaróvár–Nyh. Spartacus 2–2

Teke: férfi szuperliga

BKV Előre–Nyíregyházi TK 6:2

Répcelak–Nyíregyházi TK 8:0

Nyíregyházi TK–Szeged 1:7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!