Sport

2018.08.30. 10:04

Dobogós magyar gumifüstölők

Máriapócs - A driftesek máriapócsi Trackwood Fesztiválján bizonyítottak a hazai pilóták.

Máriapócs - A driftesek máriapócsi Trackwood Fesztiválján bizonyítottak a hazai pilóták.

Az idén másodszor adott otthont a máriapócsi RabócsiRing rangos driftversenynek. A Drift Games sikere után az elmúlt pénteken és szombaton a népszerű Trackwood Fesztivál résztvevői füstölték a gumikat. A találkozóra százhárman neveztek, a megérkezett kilencvenhét autóból végül nyolcvannyolc tudott felállni a rajthoz.

– A verseny pontozóbírái – David Kalas, Andrzej Witkowski, Mantas Kuzmarskis által tartott hosszas és részletes versenyzői eligazítás egyedülálló volt, és feladta a leckét mindenkinek – kezdte a verseny beszámolóját Béres Szabolcs, a hazai drift mindentudója, a versenyek szervezője.

Korrekt versenyzés, no-go zóna

Elmondták, hogy a korrekt versenyzés mellett nagy súlya lesz a hétvége során a No-go zónáknak is, ahova a versenyzők két kerékkel már nem mehettek le. Kihangsúlyozták, hogy az alulkormányzottságot és az egyenesítéseket is nagyon szigorúan veszik majd. A bírákat videóbíró és a háromszoros magyar bajnok, Grózinger Zsolt segítette az embert próbáló, tizennégy órán át tartó versengésben, hiszen három kvalifikációt és három versenyt láthatott a nagyérdemű szombaton.

– A pénteki edzésnapot követően a szombat a street kategória versenyeivel indult – folytatta a Béres Szabolcs. – Évről-évre egyre nehezebb a döntés a bírák számára, hiszen már ebben a csoportban is hihetetlenül ügyes pilóták vannak, akik kőkemény csatát vívnak egymással – persze még tsuiso nélkül. A PRO AM kategóriában huszonöten indultak és a dobogóra két magyar pilóta is felállhatott.

A hétvége és a szombat csúcsa természetesen a PRO kategória összecsapása volt, ahol a pilóták napnyugta után is csak néhány centire haladva egymástól driftelték körbe ezt a kemény és igen nehéz pályát.

Heten a legjobb tizenhatban

– Ismét büszkék lehettünk a magyar versenyzőkre, hiszen az igen népes mezőnyben (47 induló) végül heten is a legjobb tizenhatba jutottak. A bírák mindenre ügyeltek, és olyan dolgokat is megláttak, amit a nézők nem. Sokan nem értették például, hogy egy hátul haladó megforgó versenyző hogyan juthatott tovább az ellenfelével szemben. Úgy, hogy a bírák pontosan tudták azt, hogy az elöl haladó indokolatlan fékezése miatt történt a megforgás, így a megforgó versenyző lett a továbbjutó.

– Végre megtört a magyarokat sújtó átok is: Lakyboy 2012-es sikere után Nagy Róbert révén ismét magyar pilóta állhatott a Trackwood dobogójára. A győzelmet a címvédő lengyel Bartosz Stolarski szerezte meg honfitársa Jakub Przygonszki előtt.

Látványos párviadalokat láthatott a közönség Fotó: drifting.hu

Drift: Trackwood Fesztivál

Street kategória: 1. Kéninger Ádám, 2. Petrilla Gergely, 3. Mezei Gábor

Pro AM: 1. Piskolty Kevin, 2. Lukas Hamrak,3. Porkoláb Péter

Pro: 1. Bartosz Stolarski, 2. Jakub Przygonszki, 3. Nagy Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!