jegyzet

2019.08.07. 07:19

Szabad a csók s a gránát

Ezen a pályán megint rúgtak egy jó nagyot a labda helyett mindenbe, ami játék, sport, becsület, tisztelet, kultúra, műveltség, józan ész.

Nyéki Zsolt

Ami Európa. Ráadásul európai segédlettel. Ha el nem is fogadjuk soha, megszokhattuk már, és előre tudható – mármint az, hogy ha egy romániai pályán magyar az ellenfél, akkor a küzdelem primitív körítést kap, sugárzó gyűlölet és gyilkos indulat teper maga alá minden nemes eszmét, amit a sport megtestesít. Ebben a közegben nagyon messze kerülünk Szent-Györgyi Albert vallomásától is, miszerint „a sport a test útján nyitja meg a lelket”. Arra is kaptunk már számos keserű példát – ezért tudható előre –, hogy Európának ebben az inkább balkáni arcát mutató fertályában igazi következmények nélkül lehet felrúgni erkölcsi normákat, gyalázni és alázni nemzetet. Történetesen a magyart.

Itt van ez a craiovai esettanulmány. A tények ismertek: botrányba fulladó mérkőzés, megdobott játékvezető, akit a sérülése miatt le kell vinni a pályáról. A tartalék bírónak megsúgják: ha lefújja a meccset és a magyar csapatnak írják a győzelmet, nem garantálják a biztonságát a megvadult szurkolóktól, vér fog folyni. Mi sem természetesebb Európában. A magyar csapat óvást nyújt be, ám az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA képtelen felnőni a feladatához és szerepéhez (nem először). Érdemes feljegyezni a döntést és az indoklást is: óvás elutasítva, mert a bírót nem találta el a gránát(!), és ez a kis „incidens” már majdnem a meccs végén történt. Van pénzbüntetés, de azt kéjes örömmel kifizetik, többet is megért odaát ez a jó móka, a magyarok megleckéztetése. Az UEFA egy szakmai, erkölcsi és morális nagyságára büszke európai csúcs­szervezet. Ha következetes, egy ilyen pályát évekre eltilt mindenféle sportrendezvénytől – de következetesség…? Ugyan már. Amikor a Fradi az 1995–1996-os Bajnokok Ligájában fogadta a holland Ajaxot, a szurkolók huhogásáért (ami természetesen elfogadhatatlan) az UEFA azzal büntette a magyar klubot, hogy szurkolói nem mehettek el a hollandiai visszavágóra. Mit ad ég, ugyanabban az évben és csoportban a Real Madrid stadionjában hatalmas horogkeresztes zászlót feszítettek ki, ezzel üzenve az Ajax tulajdonosainak. Kicsit durvább volt, mint a huhogás, a következménye viszont az égvilágon semmi, az UEFA szemérmesen hallgatott. Most újra úgy érzem, nem a magyarok, Európa becsületén esett csorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!