SZON - Kultúra

2013.12.23. 19:16

Az ukránok "kutyát" esznek karácsonyra

Ukrajna - A pravoszláv szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása az ukrán családok döntő többségében a “kutya“.

Ukrajna - A pravoszláv szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása az ukrán családok döntő többségében a “kutya“.Ez a fogás a nevével ellentétben nem állati eredetű, hanem növényi alapanyagok összekeverésével, azaz “összekutyulásával” készül.

Az ukránoknál hagyományosan legalább 12 különböző fogásnak kell az ünnepi asztalra kerülnie szenteste. Ezen étkek közül a “kutyát” adják fel elsőként. Ennek elkészítéséhez két pohár búzára, egy pohár mákra, egy pohár dióra vagy mogyoróra, őt deka mazsolára, tíz deka mézre és öt deka főzőcsokoládéra van szükség.

Az elkészítés során a búzát alaposan megmossák és néhány órára beáztatják. Ezt követően gyenge tűzön puhára főzik. A mákot szintén megmossák, majd lobogó, forró vízzel leöntik, és 20-30 percig állni hagyják, végül ledarálják. A diót vagy mogyorót apróra törik, és aranyszínűre pörkölik. Végül mindezeket összekeverik. Mézzel édesítik, s mazsolával és reszelt csokoládéval megszórva tálalják. A karácsonyi asztal főfogását kizárólag olyan edényben főzik, amelyet évente csak egyszer, erre az alkalomra használnak.

Ezt a fogást más, környező népeknél is ismerik. A lengyeleknél kutia, a románoknál colivă, a szerbeknél kolivo néven ismertek a változatai. Az elnevezés maga talán a görög eredetű.

Az ukrán hagyományok szerint sok helyütt a máig is élő mágikus szertartás szerint szenteste az első teendő az új láng meggyújtása, amihez a jó gazdaasszony már 12 nappal az ünnep előtt készülődni kezd. A szenteste előtt előveszi a kovakövet és a keresztet, amelyek 12 napig feküdtek a házi oltár előtt, majd “új tüzet” csihol. Ezzel a lánggal gyújtja meg a tűzhelyen azt a 12 fahasábot, amelyeket az utóbbi 12 nap során készített elő. Csak mindezek elvégzése után foghat hozzá a 12 szentestei étel elkészítéséhez.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!