Újfehértó hírei

2011.02.09. 15:34

Átmeneti helyi adók Újfehértón

<p>Újfehértó - Tájékoztató Újfehértó Város Önkormányzatának Átmeneti helyi adók bevételeivel összefüggő döntéseiről.</p>

Újfehértó Város Önkormányzatának súlyos likviditási helyzetének megoldására - melynek okairól független, átfogó vizsgálat készül - hitelfelvételről, és átütemezett hitel visszafizetésekről illetve kötvénykibocsátásról hozott döntést, melyek során a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. felé elkötelezte magát, hogy az Újfehértó Város Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójában meghatározott szempontok alapján határozza meg a 2011. évi költségvetését.
A Képviselő-testület a 2011. évi költségvetés rendelet I. tárgyalási fordulójában elfogadta a 13/2011. (01.27.) és a 14/2011. (01.27.) határozatokat, melyek a 2011. évi költségvetés tervezésével összefüggő kiemelt tervezési javaslatokkal függöttek össze.
Mindkét határozat kiemelte, hogy az önkormányzat tárgyévre plusz 90 millió forint bevételi forrást kell terveznie, melyet helyi adók bevezetésével kíván megteremteni.
 
Az új helyi adók bevezetésének lehetőségéről szóló 13/2011. (01.27.) sz. határozat fogalmazta meg a Jegyző felé azokat a feltételeket és szempontokat, melyeket a rendelet-tervezet tárgyalása során figyelembe fog venni.
 
A rendelettel szemben megfogalmazottak az alábbiak voltak:
 
A helyi adók - a helyi lakosság teherbíró képességére tekintettel - differenciáltan kerüljön megállapításra úgy, hogy :
 
a.) a magánszemélyek részére átlagban összesen 15.000,-Ft/év/adótárgy nagyobb adóterhet ne jelentsen,
b.) magánszemélyek és üzleti tevékenységet folytató adóalanyok vonatkozásában eltérő szabályok érvényesüljenek,
c.) a differenciálás során vegye figyelembe a város településszerkezetét és építési övezeti besorolását,
d,) az érvényben lévő maximális adómértékek kerüljenek megállapításra, azon üzleti tevékenységet folytató adóalanyok számára, akik jövedéki termékeket is forgalmaznak és 20.00 órát követően is nyitva tartanak,
e.) az adó alanyok nem lakás céljára szolgáló adótárgyai között, üzleti tevékenységek jellege vonatkozásában eltérő szabályok érvényesüljenek.
f.) a javasolt rendelet 2012. december 31. napjáig maradjon hatályában.
 
Az elfogadott rendelet legfontosabb ismérvei:
 
1.) 2011. március 1. napjától 2012. december 31-ig terjedő időszakra bevezeti a magánszemélyek kommunális adóját és a vállalkozások részére pedig az építményadót.
 
2.) A magánszemélyek részére átlagban összesen 15.000,-Ft/év/adótárgy nagyobb adóterhet nem jelent.
 
Településközpont
Kisváros
Kertváros
Falusi
Gazdasági
17000Ft/év
16000Ft/év
15000Ft/év
12000Ft/év
15000Ft/év
3.) Az adóövezetek meghatározásánál a Jegyző a településszerkezeti szabályzatban meghatározott lakóövezetek figyelembe vételét javasolta, melyek öt lakóterületet különböztet meg a településen belül. (Település központi övezet, Kisvárosi övezet, Kertvárosi övezet, Falusias övezet, Gazdasági övezet). Az övezeti besorolások jellemzik a településen található ingatlanok érték különbözeteit.
4.) Mentes az adó alól a törvényben és a helyi rendeletben meghatározottak szerint:
 
a.) a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiség,
 
b.) a költségvetési szerv, az egyház tulajdonában álló építmény,
 
c.) valamint az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló épület vagy az állattartáshoz, növénytermesztéshez kapcsolódó tároló épület (pl. istálló, üvegház, terménytároló, magtár, műtrágyatároló), feltéve, hogy az épületet az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használja. ( a helyi adókról szóló 1990. C. örvény 13.§),
 
d.)A kommunális adó tekintetében a 75. életévet tárgyév január 1-ig betöltött személy és az a házaspár, ahol a házastársak egyike a 75. életévet tárgyév január 1-ig betöltötte.
 
e.)A kommunális adó tekintetében az akinek a lakott lakását a belvíz közvetlenül veszélyezteti és a 2010. decemberében készült Helyi Polgárvédelmi nyilvántartásban szerepelt.
 
5.) A képviselő-testület a 2011. február 4-i testületi ülésen a Jegyző által benyújtott eredeti rendelet-tervezetet - az építményadó vonatkozásában - 25%-os díj mérték csökkentéssel fogadta el.
 
Továbbá a rendelet elfogadásával egyidejűleg elfogadásra került, egy olyan határozat is, mely arról rendelkezik, hogy a képviselő-testület az átmeneti helyi adók bevezetésénél kiemelt figyelmet fordít a helyi lakosság és vállalkozások teherbíró képességére, ezért a 2011. március 1.napján bevezetésre kerülő magánszemélyek kommunális adója és az építményadó vonatkozásában, azok kivetése előtt a fizetendő adók arányos csökkentését rendeli el, azzal a feltétellel, hogy az adóhatósághoz 2011. március 31-ig visszaérkező adóbevallások feldolgozása során, ha a kivetési állományok alapján megállapítható, hogy a tárgyévre kivethető adók összege adónemenként - kommunális adó estében az 50 millió Ft-ot, az építményadó adó esetében 40 millió forintot- az éves előirányzott bevételeket valószínűsíthetően meghaladja.
A képviselő-testület felkérte a Jegyzőt, hogy az átmeneti helyi adók bevezetéséről a helyi lakosságot a Polgármesteri Hivatal lapján keresztül tájékoztassa és emelje ki, az alábbiakat:
  • Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. (az adózás rendjéről szóló 2003. XCII.törvény 134. § (1) bekezdése)
  • A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak a vállalkozói adóalap kiszámítása során, költségként elszámolható a helyi önkormányzatoknak az adóévben megfizetett, kizárólag a tevékenységhez kapcsolódó adó. (1995. CXVII. törvény 11.számú mellékletének 11.pontja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!