Borsod-Abaúj-Zemplén

2010.11.12. 17:51

Első amerikai együttműködés Miskolcon

<p>A miskolci kutatóintézetben a nagy multinacionális cégek által kidolgozott technológiák valósulnának meg.</p>

A világ egyik legnagyobb alumíniumipari gyártója, az amerikai Alcoa több tízmillió forintos nagyságrendű kutatás-fejlesztési megállapodást kötött a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Anyagfejlesztési Osztályával. A kutatások egy új alumínium gáztalanítási technológia kifejlesztését szolgálják, ami a Dr. Babcsán Norbert vezette osztály korábbi fémhabosítás technológia fejlesztésén alapul.

Az osztályvezető mintegy tíz éve foglalkozik ezzel a területtel, ebből több évet külföldön töltött. Dr. Dan Bryant, aki az Alcoa egyik kutatás-fejlesztési vezetője elmondta: sikeres laboratóriumi tesztek esetén a kísérleti üzemi teszteket és az első ipari alkalmazásokat is Magyarországon tervezik. Az első fázis 4 hónapos kutatómunkát jelent, márciusban döntenek az üzemesítésről.

Magyarországgal ez az első ilyen kutatási szerződése a cégnek, és az alapítványnak is ez az első amerikai együttműködése Miskolcon. Tárgyalást folytattak Miskolc MJV vezetésével is. Szeretnénk, ha a miskolci kutatóintézetben a nagy multinacionális cégek által kidolgozott technológiák valósulnának meg, ennek lehetőségeiről és az együttműködés formáról is szó esett a találkozón – mondta el Dr. Babcsán Norbert.

- ÉN-PGY -

Ezek is érdekelhetik