Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.12. 18:49

Magyar-szlovák munkatalálkozó Miskolcon

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója munkatalálkozóra invitálta Kassa Kerületi Hivatalának Elöljáróját és Kassa Kerületi Hivatal Válságkezelési és Polgári Védelmi Szakágának vezetőjét.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója munkatalálkozóra invitálta Kassa Kerületi Hivatalának Elöljáróját és Kassa Kerületi Hivatal Válságkezelési és Polgári Védelmi Szakágának vezetőjét.

2011. október 12-én kétoldalú munkatalálkozó zajlott Miskolcon. A Szlovák-Magyar Állandó Vegyes Bizottság 2011. évi munkaterve, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a Kassai Kerületi Hivatal közötti együttműködési megállapodás alapján létrejött rendezvényre elfogadta a meghívást Ing. Ján Forgáč, Kassa Kerületi Hivatal elöljárója és Ing. Rudolf Forrai, Kassa Kerületi Hivatal Válságkezelési és Polgári Védelmi Szakágának vezetője.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében kezdődött találkozón a felek megvitatták az elmúlt időszak káreseményeit, és Lipták Attila mk. pv. ezredes, megyei igazgató ismertette a közelmúltban elfogadott, 2012. január 1-jén hatályba lépő új katasztrófavédelmi törvény legfontosabb változásait, várható hatásait a kétoldalú kapcsolatokra.

Ezt követően a vendégek megtekintették az Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse működési helyéül szolgáló Veszélyhelyzeti Központot és a megyei ügyeletet, majd a Regionális Műszaki Mentőbázis és miskolci hivatásos tűzoltóság vonuló szereit. 

A laktanya látogatást követően a szlovák delegációt és a megyei katasztrófavédelem szakembereit a Megyeházán dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadta. A találkozón a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében meghirdetett pályázati felhívás Víz- és hulladékgazdálkodás, megújuló energia prioritása alatt benyújtani kívánt „Árvízi modellezés és logisztikai modell fejlesztése a Hernád vízgyűjtő területére”című projekt előkészítésével kapcsolatos kérdéseket tárgyalták meg a résztvevők, a pályázatot kidolgozó szakemberek rövid előadása után.

Dr. Mengyi Roland és Ing. Ján Forgáč szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek értelmében a pályázat elnyerését követően a jövőben együtt kívánnak működni a környezetvédelmi adatok gyűjtése, rendszerezése, informatikai, térinformatikai rendszerfejlesztés és az adatok aktualizálása, feldolgozása és kiterjesztése terén, és közösen kívánnak pályázni környezetvédelmi kutatási, fejlesztési projektek megvalósítására, illetve az egyetemi környezetvédelmi oktatás színvonalának fejlesztésére.

A munkatalálkozó Felsőzsolcán zárult, ahol az elmúlt hónapokban zajló árvízvédelmi beruházások eredményeként elkészült védművek megtekintése után a város polgármestere köszöntötte a szlovák delegációt. Dr. Tóth Lajos ismertette a települést sújtó 2010. évi árvízi védekezés, majd helyreállítás és újjáépítés feladatait és a várost ért károkat, melyek következményeként – a hasonló jövőbeni eseményeket elkerülendő – a Kormány döntése értelmében megépülhettek a Felsőzsolcát védő töltések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!