Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.08. 14:24

Ételmaradék, ürülék a vízelvezető árokban Lyukóvölgyben

Miskolc, Lyukóvölgy - A jegyző felszólítja a jegyzőt? A hatóság még nem tudja, történt-e szabálysértés.

Miskolc, Lyukóvölgy - A jegyző felszólítja a jegyzőt? A hatóság még nem tudja, történt-e szabálysértés.

Folyamatosan ellenőrzik a területet – ezt Papp László vezető főtanácsos mondta tegnap a Lyukóvölgyben, egészen pontosan az Annabánya utca 77. szám alatti épület udvarán, amikor hatósági ellenőrzést tartottak. Arra a kérdésünkre, hogy mit ért a folyamatosság alatt, annyi választ kaptunk: „Más-más területre megyünk, és lakossági bejelentésre is ellenőrzünk.” A konkrét helyszín kapcsán felmerült az a kérdés is, hogy ott valaha vizsgálódott-e már a hatóság, s ha igen, akkor miért áll még mindig a szennyvíz az ételmaradokoktól eldugult vízelvezetőben, miért van emberi ürülék az udvaron. A válasz az volt: „Én speciel itt még nem voltam.”

A helyszínen a későbbiekben sem tudtunk meg többet arról, hogy most az itt lakók szabályt sértenek vagy sem. Papp László ugyanis arra hivatkozott, hogy ő majd megírja a jelentést, a főnökei pedig eldöntik, hogy mi lesz az ügyből. Hogy mi lesz azért is érdekes, mert az Annabánya 77. szám alatti épület a MIK Zrt. tulajdona. Tehát, ha a hatóság szabálysértést állapít meg, akkor köteleznie kell a tulajdonost a jogszabálysértő állapot megszüntetésére. Ebben az esetben az történik, hogy a jegyző, felszólítja a jegyzőt, azaz az önkormányzat, az önkormányzatot? Hiába kérdeztük erről a helyszínen lévő szakembereket, vagy arról, hogy a MIK Zrt. miért nem szüntette meg már ezt az állapotot, illetve, hogy az önkormányzat kötelezni fogja saját cégét a környezetszennyező állapotok felszámolására, választ nem kaptunk. Csak annyit: nem nyilatkozhatnak.

Bemenni tilos volt

Ez is furcsa volt, hiszen az ellenőrzésre a meghívót az önkormányzattól kaptuk. A rendőrség mellett a közterület-felügyelet, az AVE Miskolc Kft. és a MIK Zrt. szakemberei is ott voltak. Valamint Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke és néhány egyesületi tag. Ők ügyfélminőségben – ahogy a hatósági főtanácsos fogalmazott – lehettek jelen, hiszen ők jelentették be a területen uralkodó áldatlan állapotokat.

Az ügyfélkénti jelenlét azt jelentette, hogy, amennyiben a lakók nem engedélyezik, nem mehetnek be az otthonukba. Nem is mentek, de kérdeztek a szakemberektől: miért nem szüntetik meg a jogszabálysértő állapotokat, miért nem tartatják be az idevonatkozó önkormányzati rendeleteket. Szerintük ugyanis van több olyan rendelet is, amivel ezek az állapotok felszámolhatóak lennének, csak be kellene tartatnia az önkormányzatnak. Az is elhangzott az egyesület részéről: ha a MIK Zrt. ilyen állapotokat tart fent a tulajdonában lévő épületekben, az az önkormányzati tulajdon hűtlen kezelésének számít.

A helyszínen lévő önkormányzati szakemberek azonban ezt másképp gondolták. Nyilatkozni nem akartak, de a beszélgetéseikből elcsíptünk gondolatokat: „nehéz alkalmazni a jogszabályokat”, „nincs az önkormányzatnak erre anyagi forrása”.

Egymásra mutogatnak, a szennyvíz pedig folyik

Az ott élőkkel is beszélgettünk, akik hol egymásra mutogattak, hol a tulajdonosra, a MIK Zrt.-re. Egyikük szerint a szomszédja miatt dugul el a vízelvezető, mert az nem tisztítja. Egy másik szerint, hiába kérték évek óta a tulajdonost, hogy legyen szennyvízcsatorna, nem is állnak szóba velük. Igaz, a pucolás sem egyszerű – fogalmazott az egyikük, Erzsébet – büdösebb, mint egy wc.

 

ÉM-NSZR



Miskolc-Lyukóvölgy – Sikeres és eredményes a Miskolci Rendőrkapitányság totális akciója, amely a Lyukóvölgy közbiztonságának helyreállítását célozta meg.


Miskolc - Állandósultak azok a rendőrségi akciók, amelyek Miskolc-Lyukóvölgy közbiztonságának megerősítését tűzték ki célul. A totális Lyukóvölgy akciót a Vasgyári Rendőrőrs szeptember 14-én "újratöltötte".


Miskolc-Lyukóvölgy - A Családsegítő Szolgálat lyukói kirendeltsége szemétszedési akciót szervezett szerdán Miskolc-Lyukóvölgyben a lakosság bevonásával, valamint az AVE Miskolc Kft. és a Városgazda Kft. segítségével.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!