Hajdú-Bihar

2012.11.25. 18:48

Nem egyformán terheli a szolgáltatókat

Hajdú-Bihar - Míg Debrecen vonatkozásban a 2013. januárjától fizetendő közművezeték-adó 9-9 forinttal rakódik rá az ivóvíz és szennyvíz köbméterére, addig ez kisebb településeknél akár 100 forintos pluszköltséget is jelenthet.

Hajdú-Bihar - Míg Debrecen vonatkozásban a 2013. januárjától fizetendő közművezeték-adó 9-9 forinttal rakódik rá az ivóvíz és szennyvíz köbméterére, addig ez kisebb településeknél akár 100 forintos pluszköltséget is jelenthet.Vagyis a szolgáltatók ennyit emelhetnének a víz- és csatornadíjon, ha egyébként a kormány korábban nem maximálta volna a drágítás mértékét 2012-2013-ra összesen bruttó 4,2 százalékon – mondta el Ányos József, a Debreceni vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: némely cég, mint a DV Zrt. is, a nyeresége terhére fizeti ki az adót. Amelyek azonban ezt nem tudják megtenni, azok a fejlesztéseik, például csatornázás, szennyvíztisztítási programjaik rovására, netán azok helyett róják le a közműadót; rosszabb esetben pedig a karbantartás, sőt, ha nem rendeződik a helyzet, akkor előbb-utóbb a szolgáltatás folytonosságának kárára tudják csak rendezni az állam felé kötelezettségüket.

Tartósan nem

A Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. (a megyében 2013-ban 63 településén szolgáltat) 1300 kilométernyi ivóvíz és 540 kilométer csatornahálózatot működtet, ezek után összesen mintegy 232 millió forint közműadót kell jövőre fizetnie. Nagy Miklós vezérigazgató szerint ez nagyon megnehezíti a cég működését.

– Öt éve nem emeltünk árat, a mostanra kialakult gazdasági helyzet és az új adó miatt foglalkoznunk kell ennek a lehetőségével is. Mindenképpen rendkívül visszafogott gazdálkodásra lesz szükségünk, és bízunk a kormány jobb belátásában is, hiszen ekkora adóterhet nem lehet tartósan cipelni – véli Nagy Miklós.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 70 kilométernyi hálózatát terheli közműadó fizetési kötelezettség, mintegy 8,75 millió forint. Bár ahogy Csonka Tibor vezérigazgató fogalmazott, minden új kiadás „fájdalmas”, egy 10 milliárd forintos árbevételű cég ki tudja a fenti összeget fizetni. HBN-SzT

Hatósági ár

„A Tigáz-DSO Kft több mint 33 ezer kilométer hosszú vezetékhálózatot működtet és ez után a törvényben meghatározott mértékű adót meg fogja fizetni. A törvényt most fogadták el és társaságunk vezetése nyilván értékeli a kialakult helyzetet, így további információkkal egyelőre nem szolgálhatunk. Jelen pillanatban a gázár hatóság árszabályozás alatt áll, így a jogalkotó határozza meg az árat, ami azt jelenti, az árváltoztatás joga is a minisztériumot illeti” – tájékoztatott Száraz Gábor, a cég külső kommunikációs vezető szóvivője.

Az E.ON Hungária Zrt. egyelőre nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

 

A gazdasági társaság fizet

Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. Vagyis az önkormányzatot nem, de az önkormányzati tulajdonában lévő gazdasági társaságot terheli az adónem, melyből a kormány 30 milliárd forint bevételt vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!