2015.01.18. 13:54
Mi az? Több benne a cukor, mint a paradicsom
Budapest - Ha a cukros ételekről beszélünk, szinte mindenkinek az édességek vagy a csokoládé jut eszébe, de számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot.
Budapest - Ha a cukros ételekről beszélünk, szinte mindenkinek az édességek vagy a csokoládé jut eszébe, de számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot.Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni.
Bár sok időt spórolhatunk a félkész ételek, levesporok, használatával, ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. A legtöbb ketchup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és a salátához sem ajánlott előre elkészített öntetet választani, mert cukor- és zsírtartalmuk ugyancsak magas.
A fogyókúrázók gyakran keresik a light termékeket, miközben nem sejtik, hogy ez a kifejezés két dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék- vagy a cukortartalmát csökkentették az adott terméknek, vagyis könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt tele van cukorral, és csupán a zsiradéktartalom lett alacsonyabb.
Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítőitalok: fél liter kólában például 11 teáskanálnyi cukor van, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek. A müzli, az étcsokoládé vagy a zabkeksz sokak számára diétásnak tűnik, ám ha áttanulmányozzuk a címkéket, rájövünk, hogy ezek is gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot – figyelmeztet Varga Dóra.
KM