Kiváló eredmények

2023.08.31. 13:40

Nagyot ugrott az MBH Bank nyeresége, remek fél évet zárt az MBH Jelzálogbank is

Közel 166 milliárd forint adózás előtti eredményt és kimagasló tőkearányos megtérülést ért el az első fél évben az MBH Bank, és kiválóan alakult az MBH Jelzálogbank gyorsjelentése is – ismertette a Világgazdaság.

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

Az MBH Bank az első fél évben a fúziós folyamat okozta többletterhelés, valamint a volatilis makrogazdasági és piaci környezet ellenére év/év alapon 61 százalékkal, 165,5 milliárd forintra növelte adózás előtti eredményét és 50,2 százalékkal, 142,1 milliárd forintra nettó profitját, miközben tőkearányos megtérülése 30 százalék felé emelkedett, mérlegfőösszege pedig 10 487 milliárdra nőtt június végéig – derült ki a pénzintézet csütörtökön közzétett gyorsjelentéséből.

Az előző év azonos időszakához mérten 51 százalékkal növekvő működési bevételeknek és az inflációnál alacsonyabb ütemben emelkedő költségeknek köszönhetően a költség-bevétel mutató 40 százalék alatti szintre javult.

Egy többéves fúziós folyamat áll mögöttünk, amelynek első pozitív hatásai már az üzleti teljesítményünkben is megmutatkoznak. Ügyfeleink bizalmának és erős tőkehelyzetünknek köszönhetően biztos lábakon állunk, ami hozzásegít bennünket a további növekedéshez és ügyfeleink lehető legjobb kiszolgálásához

– értékelte a beszámolót Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

A bank bevételei a bázisidőszakhoz képest 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra emelkedtek, amit az erőteljesen növekvő kamatbevételek hajtottak. Negatív eredményhatással járt ugyanakkor az elszámolt bankadó és extraprofitadó, amelyek összesen 66,8 milliárd forintot tettek ki, az eredmény viszont ennek figyelembevétele mellett is jelentősen javult.

Az MBH Bank mérlegfőösszege 3 százalékkal, 10 487 milliárd forintra, míg saját tőkéje 22,7 százalékkal, 893 milliárd forintra nőtt, míg a tőkearányos megtérülés 33,8 százalékra ugrott.

Az inflációs rátánál alacsonyabb ütemben, mindössze 14,3 százalékkal emelkedtek a működési költségek.

A hitelintézet költség/bevétel mutatója kiváló szinten alakult az időszak alatt: 50,3 százalékról 38,1 százalékra csökkent, az előző év azonos időszakához képest.

A hitelezés szempontjából kedvezőtlen piaci körülmények közepette a vállalati hitelállomány elérte a 2663 milliárd forintot, a lakossági pedig az 1717 milliárd forintot. A betétállomány változását ugyancsak jelentősen befolyásolták a piaci folyamatok. A vállalati betétek egy év alatt 7,3 százalékkal, 3 546 milliárd forintra nőttek.

A piaci tendenciákkal összhangban a lakossági betétállományok terén ellenben átrendeződés zajlott le: a betétek 2 512 milliárd forintra csökkentek, ugyanakkor az egyéb befektetések, megtakarítások volumene hasonló mértékben növekedett.

 

Az MBH Bank működését nemrég a Moody’s Investors Service is pozitívan értékelte. Augusztus eleji tájékoztatása alapján a csoport hitelminősítését stabil kilátás mellett a hosszú és rövid távú betétminősítések és partnerkockázati minősítések esetében befektetésre ajánlott kategóriába sorolta. A hitelminősítő emellett megerősítette az MBH Bank alapszintű adósminőség-értékelésének „ba3” besorolását is.

Kiemelkedő első fél évet zárt az MBH Jelzálogbank is

Markánsan növelte profitját az MBH bankcsoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank is, megerősítve második helyét a magyar jelzálogpiaci szektorban – közölte a leánybank szintén csütörtökön.

A hitelintézet adózás előtti eredménye 2 milliárd forinttal, 2,97 milliárd forintra bővült 2023 első hat hónapjában.

A bankadótól és az extraprofitadótól megtisztított teljes átfogó jövedelem 4,3 milliárd forint volt.

A mérlegfőösszeg 1,3 százalékkal, 10,1 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt, és 747,9 milliárd forintot tett ki június végén. A nettó kamatbevétel egy év alatt 12,4 százalékos, azaz 0,4 milliárd forintos növekedést mutatva elérte a 3,3 milliárd forintot.

Az MBH Jelzálogbank működési költségei 3,1 százalékkal, 55 millió forinttal nőttek éves összevetésben, jellemzően az infláció hatása miatt. A bank tőkearányos megtérülése 7,6 százalék volt 43,7 százalékos költség-bevételi arány mellett. A refinanszírozási hitelek állománya az első fél év végére 5,2 százalékkal, vagyis 18,3 milliárd forinttal, 367,2 milliárd forintra nőtt.

A januártól júniusig tartó időszakban a hitelintézet összesen négy nyilvános aukció keretében 41 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, ebből 16 milliárd forintot tett ki a zöld jelzáloglevél.

Az S&P nemzetközi hitelminősítő intézet áprilisban megerősítette az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátási programja és a bank által forintban és devizában kibocsátott jelzáloglevél-sorozatok BBB minősítését, amelyre pozitív kilátást tart érvényben.

Az MBH Jelzálogbank költséghatékony működés mellett növelni tudta profittermelő képességét, mindezt kedvezőtlen makrogazdasági és piaci környezetben. Refinanszírozó jelzálogbanként és rendszeres, stabil jelzáloglevél-kibocsátóként egyaránt sikerült megerősítenünk piaci pozíciónkat a hazai jelzálogbanki szektorban

– emelte ki Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója.

Az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank részvényei sem reagáltak érdemben a gyorsjelentésekre csütörtök délelőtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában