Zene

2022.01.11. 11:30

„Ki akarok lépni édesapám árnyékából” - itt a nyíregyházi sztár fiának új klipje (videó)

Születésnapi ajándék volt számukra Bende tavaly novemberben megjelent első klipje.

CsA

Ismert ember gyermekének lenni egyszerre áldás és átok. Egyrészt büszkeség, hogy egy ország szereti és tiszteli őket, másrészt viszont, ha a csemete szintén reflektorfénybe kerül, sok esetben azzal vádolják, hogy sokkal könnyebb volt végigmennie a már szülei által kitaposott ösvényen, mint magának utat törni a rengetegben. Bendegúz édesapja hazánk egyik legismertebb énekes-színésze, aki Nyíregyházáról indulva hódította meg a magyar közönséget, s ikonikus színházi szerepei mellett több lemeze is megjelent. Nos, úgy tűnik, a zene szeretetét és a dalszerzői affinitást Mészáros Árpád Zsolt legidősebb gyermeke is örökölte. 



A világ összes szabadideje 

 


– Még kicsi voltam, amikor a szüleim elváltak, tizenhat éves koromig jórészt csak hétvégenként találkoztam apával, hiszen mi Nyíregyházán laktunk továbbra is, ő pedig Budapesten élt. Amikor hozzá költöztem, igyekeztünk bepótolni a kimaradt időt, és mivel heti hat napot dolgozott, nagyon sokat voltam vele a színházban – akkoriban körülbelül háromszázszor láttam a Rómeó és Júliát. A színpad mellől figyeltem, hogyan dolgoznak a nagy rendezők és színészek, s akarva-akaratlanul is ráállt a fülem a zenére. Apa mindig mondta, hogy jó hangom van, de nem akarta, hogy színész legyek, mert ez egy rengeteg lemondással járó hivatás. A zenészjövő szóba sem került, hiszen sokáig nem próbálkoztam sem szövegírással, sem hangszereléssel. A koronavírus előtt vendéglátással foglalkoztam, apa éttermében dolgoztam. Rákból gyógyult emberként rendkívül fontosnak tartja a megfelelő táplálkozást, ezért az étlapon egészséges fogások sorakoznak. Bár felszolgáló vagyok, az Imázsban tanultam meg igazán a szakmát. Persze, nagyon sokszor megkaptam, hogy kivételez velem, miközben lényegesebb szigorúbb volt, mint a többi alkalmazottjával. Részint ezért, részint mert szerettem volna több fronton is kipróbálni magam, munkát vállaltam különböző rendezvényeken, éttermekben, éjszakai szórakozóhelyen – aztán beütött a Covid, és hirtelen az övé lett a világ összes szabadideje. Nem sokkal később bezártak a színházak is. 



Papírra vetette az érzéseit 

 


– A párom akkor még egyetemre járt, őt lefoglalta a tanulás. Apával mindketten rendkívül energikusak vagyunk, úgyhogy megszenvedtük ezt az időszakot. Miután felújítottuk a házat, lepörgettük az összes sorozatot és már egymást is kellőképpen untuk, arra jutottunk, hogy ideje valami hasznosabb elfoglaltság után nézni. Úgy döntöttem, papírra vetem a gondolataimat, az érzéseimet, a tapasztalataimat többek között a kapcsolati problémákról, amiket láttam és megéltem. Elkezdtem olyan videókat keresgélni-nézegetni, amikből kiderül, hogyan áll össze egy dal. Ezt látva apa odaült mellém és elmagyarázta, minek kell benne lennie egy számban, mi mi után következik, közben sok zenét hallgattunk. Nagyon jól jött a tudása, viszont apa a musicalvilágban él, én pedig a kicsit poposabb vonalat szeretem, a trap, a rap, a mai trendek állnak hozzám közel. Emellett mégis rengeteget „küszködöm” azzal a színházi zenei hatással, ami gyermekkorom óta ér, és amit nem tudok és nem is akarok képviselni – árulta el nevetve Bende, aki a világhálón fellelhető videókra támaszkodva, egy tapasztaltabb barátja segítségével elkészítette az első saját dalát. 



Csak őszintén és hitelesen 

 


– Amikor apa meghallgatta, teljesen elérzékenyült, nem gondolta, hogy képes vagyok a zenével ilyen gondolatokat és érzéseket közölni. Kérte, hogy küldjem át neki, megígérte, hogy senkinek nem mutatja meg, amíg hivatalossá nem tesszük. Persze… Szerintem hamarabb hallotta az egész színház és az összes zenész ismerőse, mint anyukám. Nagyon sok pozitív visszajelzést és tanácsot kaptam, ez pedig megerősített abban, hogy profi körülmények között is rögzíteni szeretném a dalt, ami a Félsz címet kapta. 


Bende azonban nem elégedett meg ennyivel, klipet is akart első szerzeményéhez. Eldöntötte, hogy művészi látásmódját a képi megjelenítésben is megmutatja, szimbólumai egyszerre beszédesek és elgondolkodtatóak. A videót az Antemius Media készítette el, a rendezői székben pedig ő maga ült. A klipbeli partnerével, Laurával négy éve a való életben is egy párt alkotnak. Mint azt megjegyezte: érdekes volt a forgatás, hiszen egyszerre instruálta a stábot és játszott a kamerák előtt. 


– A Félsz egy se veled, se nélküled kapcsolatról szól. Az az érzésem, hogy ma már a házasság nem szent és sérthetetlen, nem becsülik meg úgy, mint régen. Divat lett az eljegyzés, rá két évre esküvő, aztán sorra válnak el az emberek vagy ragadnak bele boldogtalan, toxikus viszonyokba. Sokan egyedül vannak, nem találják az útjukat, elindulnak valahova, de nem érnek oda. Én is voltam olyan kapcsolatban, aminek a vége felé már hazudtam a szerelmet, mert nem akartam megbántani a lányt azzal, hogy bár szeretem, nem lesz közös jövőnk. Fontos számomra, hogy többet adjak egy slágernél, arra törekszem, hogy a szövegeimmel azonosulni tudjanak, akik hallgatják. Szeretnék hiteles, őszinte lenni, mert ennél nincsen fontosabb. 
– Nyilván, Simon Dávid profizmusa mellett az árakat is figyelembe kellett vennem a forgatás során. Anyagilag senkire nem akartam támaszkodni, apára pláne nem, hiszen akkor joggal mondhatnák az emberek, hogy alám tolt mindent, nekem csak bele kellett ülnöm a jóba. Bár nagyon büszke vagyok rá, ki akarok lépni apám árnyékából. Gyermekkorom óta azt hallgatom, hogy én MÁZS fia vagyok – szeretnék végre Mészáros Bende lenni. 

 

Borítókép: Nem volt kérdés, hogy a klipben Bende barátnője, Laura is szerepelni fog | Fotó: Mészáros Bendegúz archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában