Ballag már...

2023.06.18. 20:24

Elballagott Bódi Csabi kisfia - ezt kapta a nyolcadikos Rómeóka

Elballagott Bódi Csabi kisebbik fia. Az énekes elárulta, a roma hagyományok szerint ez miért számít nagy dolognak egy család életében.

A legtöbb általános iskolában most pénteken és szombaton ballagtak a nyolcadik osztályosok. Bódi Csabi középső gyermekét is most búcsúztatták, ami a roma hagyományok szerint igen fontos momentum egy család életében. Az énekes a Ripostnak mesélt a nagy napról, és azt is elárulta, náluk milyen ajándékozási szokások vannak e jeles ünnepen.

Más családoknál kevésbé számít annyira nagy dolognak elballagni az általános iskolából, mint a romáknál. Ennek nálunk régi hagyománya van, ugyanis sajnos a romákra régen nem volt jellemző, hogy a nyolcadik osztály után továbbtanulnak, így ez 30-40 évvel ezelőtt nekik felért egy egyetemi diplomával.

Akkoriban korán alapítottak családot, dolgozni kellett, nem volt lehetőség folytatni a tanulmányokat – kezdte kollégánknak az énekes.

„Igaz, apukámnak, anyukámnak és a bátyámnak is több végzettsége van, én szakközépiskolába mentem, meleg padlóburkoló a szakmám. A feleségem is több bizonyítvánnyal rendelkezik, és mindnyájan beszélünk legalább alapfokon angolul, a testvérem felesége, Adrika franciául is. Ahogy telik az idő, fejlődik a roma társadalom, rájövünk arra, hogy a tanulás fontos, számos oláh cigány származású egyetemi végzettségű ismerősünk van. Ezért tudunk mi jobban örülni másoknál, ha a gyerekeink elvégzik az elemi iskolát” – árulta el, majd hozzátette, Rómeót egy nagyon jó iskolába vették föl, így az ünneplésnek dupla apropója volt, ám most nem csaptak óriási banzájt.

„Nem tartottunk akkora ünneplést, mint amilyen nekem volt ebben a korban, akkor 150 fős bulit rendeztünk. Most ezt nem akartuk. Egy étteremben jött össze a szűk család és a barátok, megebédeltünk, jó hangulatban telt el, mindenki jól érezte magát” – jelentette ki.

Nem engedi el gyermekei kezét

Csabit érzelmileg is megérintette a pillanat, amikor látta osztálytársaival vonulni gyermekét.

Amikor édesanyukámmal és Ginával együtt bekísértük az első órájára, és a ballagás között úgy érzem, mintha egy nap telt volna csak el.

Most ugyanott álltunk, teli érzelmekkel, és rácsodálkoztunk, hogy a pici gyermek egy közel kétméteres nagyfiúvá cseperedett, pedig még csak 14 éves. Elég jó bizonyítvánnyal zárta az utolsó évet, nagyon okos, és elmondhatatlanul büszkék vagyunk rá" – mesélte meghatódva a családfő. „Kíváncsian várom, hogy mit fog megvalósítani az életben. Tudom és bízom benne, hogy nagyon nagy dolgokat fog véghez vinni. Egy szín tiszta lélek, tele van szeretettel, önzetlenséggel, és még jóképű is. Azt az erőt, amit a Jóistentől kapott, biztosan jóra fogja használni. 14 éves, most neki kell az életét kialakítania, de mindenben mellette leszünk” – fűzte hozzá.

„A legfőbb célom elérni a kislányom esküvőjét”

Az énekest arról is faggattuk, hagyományuk szerint milyenek az ajándékozási szokásaik.

A saját családomról tudok beszélni, nekünk nem az a fontos, hogy minél drágább legyen, sokkal inkább a gesztus, a megemlékezés, a jó szó, ami tiszta szívből jön számít.

A nagyszüleitől pénzt kapott, volt, akitől ajándékcsomagot, mi pedig az édesanyjával egy arany karkötőt és nyakláncot vásároltunk neki. Rómeónak mindene megvan, nincs szüksége egy újabb ruhadarabra" – mondta érdeklődésünkre Csabi, aki elérzékenyülve azt is elárulta, bár a most történtek is megérintették, de még az ennél is nehezebb momentum majd csak néhány év múlva következik be.

„A fiúk szempontjából sokkal könnyebb, a kislányomnál viszont el nem tudom képzelni, hogyan fogom ezt megélni. A megszületése utáni első percben már az jutott eszembe, mi lesz majd az esküvőjével.”

Nekem az egy óriási fordulópont lesz az életemben, mert azon túl, hogy mindig arra törekedtem, hogy jó férj, családapa legyek, és szeretettel támogassam a szüleimet, a legfőbb célom elérni a kislányom esküvőjét.

Megtalálni neki a tökéletes partnert, majd a Jóistent kérjük, hogy segítsen egymásra találni a leendő vejemmel. Ez a pillanat egyet jelent majd a nyugdíjba vonulásommal, utána jöhet bármi” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában