Bulvár

2024.03.18. 10:29

Ez meg milyen kérdés?!

Az állásinterjúkon nem célszerű hazudni, de vannak olyan kérdések, melyekre nem lehet őszintén válaszolni.

Csáki Alexandra

Mielőtt zenélni kezdett, ByeAlex nem keresett sokat, de minden állását szerette

Forrás: Fotó: a zenész archívuma

Az álláskeresés kemény dió. Igyekszik az ember alaposan felkészülni, megnézi a munkáltató honlapját, utánaolvas a pozíciónak, korán lefekszik az interjú előtti napon, hogy a lehető legjobb formáját hozhassa. Nyugalmat erőltet magára, majd belépve azon a bizonyos ajtón megpróbál az ideális alkalmazottnak tűnik. Vannak azonban olyan kérdések, melyek a legfelkészültebb, legtapasztaltabb álláskeresőt is hasba akasztják. ByeAlex a napokban egy ilyenről posztolt Facebook-oldalán. 

Sosem felejtem el, hogy amikor még álláskereső ifjú voltam, mennyire utáltam a munkáltató következő (fárasztó és banális) kérdését: – Miért jelentkezett az állásra? Ugyan miért jelentkeztem szerinted? Na, vajon miért, Sherlock? Ki tudod nyomozni? Rájössz?

– osztotta meg követőivel.

Zavarba ejtően triviális

„Mindig hittem az őszinteségben, meg úgy abban, hogy legyünk egyenesek; illetve, huszonéves voltam, de már kiábrándult és életunt, így általában valami olyasmit feleltem, hogy úgy gondolom, alkalmas vagyok rá, és hát munkám sincsen; az élet rendje pedig az, hogy dolgozunk, nem? Valami ilyesmit mondtam mindig, és nevettem is hozzá kedélyesen, hogy érezzék az iróniát meg a humoromat… Tízből kilencszer nem is hívtak vissza” – vallotta be a fényeslitkei előadó, s hozzátette: nem keresett sokat a munkáival, cserébe minden állását szerette, mielőtt belekezdett volna a zenélésbe. 

„Nem tudom, miért jutott ez eszembe, de akkor már üzenem a magasabb pozícióban ülő munkáltatóknak, hogy a jövő heti interjúkon ne kérdezzék meg ezt a jelöltektől, mert idegesítő, a válasz pedig a legtöbb esetben zavarba ejtően triviális. Kérdezzék meg inkább azt, hogy a pályázó melyik dalt játszotta le legutóbb a Spotifyon. Máris jobban indul majd az egész…” – tanácsolta ByeAlex egy nevető szmájli kíséretében. 

Ez egy olyan téma, ami beindítja az átlagember fantáziáját, nem csoda, hogy sokan sem tudták magukban tartani a véleményüket. 

Akár egy Tinder-randi

„Teljesen egyetértek. Felesleges kérdés, amire az a válasz általában, hogy mert nem vagyok milliomos, dolgozni kell, meg a pénz is jó lenne, hogy ne haljak éhen” – reagált a posztra egy harmincas rajongó, aki szerint a fizetési igény megjelölése a játszmázásról szól. „Mondják meg, mennyit adnak, én meg eldöntöm, megfelelő-e, vagy sem”. 

Egy másik hozzászólót a képességekkel kapcsolatos kérdések akasztják ki. „Soroljon fel rossz és jó tulajdonságokat! Mint valami elcseszett Tinder-randi... Képességek: láthatatlanság, teleportálás, időutazás, gondolatolvasás – ezeket nagyon adnám, de, gondolom, nem ezekre kíváncsiak.” 

„Tőlem egyszer azt kérdezték állásinterjún, hogy milyen volt a viszonyom az előző főnökömmel. Nem mondhattam, hogy utáltam, pedig...” – jegyezte meg az egyik kommentelő. 

Természetesen néhány HR-es is reagált a posztra, egyikük azt írja: a „Miért tartja alkalmasnak magát erre a pozícióra?” – kérdés valóban kevésbé elcsépelt. A fent említettre frappáns válasz lehet, hogy az álláskeresőnek nem hobbija az éhenhalás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában