új-zéland

2019.05.30. 17:30

A csodák földjén az életigenlésben hisznek

Amikor a természeti szépségeket osztották, Új-Zéland többször is sorba állt.

Fotó: pixabay

Shepherd Csaba maori nyelven köszöntötte a vendégeket, és mosolyogva nyugtázta, hogy pár percet még várunk az esetleges későkre – Új-Zélandon a megbeszélt időpont szent és sérthetetlen, minden percre pontosan kezdődik.

Ennek tükrében furcsa, hogy sok esetben viszont a pontosság helyett a nagyjából a meghatározás alapja – azt is csak nagyjából tudják, hogy mekkorák a hegyeik vagy milyen mélyek a tavaik – erről is mesélt Juhász Csaba a megyei könyvtárban.

A Bridal Veil vízesés | Fotó: pixabay

Tizenegy éve él Új-Zélandon, s mint mondta, a nagyapja álmát váltotta ezzel valóra. – Öt gyereke volt, de jött a világháború, majd a kommunizmus, és Magyarországon maradt. Ha megvalósította volna a terveit, nekem már ott kellett volna születnem második generációs kiwiként. Nem így történt, de amikor több mint tíz évvel ezelőtt kimentem, úgy éreztem: hazaértem – mondta.

Sorakozó felhők

Csaba idegenvezetőként évek óta segít az utazóknak megismerkedni az országgal és a csendes-óceáni térséggel – nemrégiben néhány napot Nyíregyházán töltött, és a Sky Travel utazási iroda meghívására tartott előadást. A fotóit és videóit látva aligha volt a teremben bárki, aki ne határozta volna el azonnal: felveszi a bakancslistájára a távoli térséget.

„Aki túl gyorsan utazik, nem tudja befogadni az összes szépséget.”

– Az ország neve Aotearoa, azt jelenti, a hosszú fehér felhő földje – mesélte. – Ez egy érdekes természeti jelenség: a felhők sorban „állnak” – valami miatt gellert kapnak, és berendezkednek egymás után. A szigetországban, amiről nemrégiben kiderült, hogy önálló kontinens, 4 millióan élnek – nagyjából. Arra, hogy az ottani KSH nem úgy működik, mint a svájci óra, az egyik remek bizonyíték, hogy nem olyan régen nyilvánosságra hozták: 400 ezerrel kevesebb lakosa van az országnak, mint amennyiről korábban tudtak.

– De maximum ennyi az ott élők összes problémája: Új-Zéland a természeti csodák országa, ahol boldog emberek élnek. Azt tartják, hogy amikor Isten befejezte a teremtést, maradt egy kis föld a kezén, és lerázta, de telerakta szépséggel és vidámsággal – ez lett Új-Zéland. Háromszáz sziget tartozik az országhoz, amelynek van tengerpartja, esőerdője, hegyvidéke, gleccsere, vízesése, vulkánja, sivataga – aki túl gyorsan utazik, nem is tudja befogadni az összes szépséget, ezért itt valóban érdemes nagyon lassan menni és mindent alaposan megnézni, megélni.

Jókedv, vidámság

– Azok a turisták, akik átutazzák a fél világot, hogy a Csendes-óceán térségét felfedezzék, Ausztráliát is útba ejtik, és ha tehetik, felkeresik az Új-Zélandhoz közeli szigeteket, így Tongát, Szamoát, Fijit, Vanuatut, Francia Polinéziát és a Cook-szigeteket. Különböző kultúrák keverednek ezeken a helyeken, amelyek földrajzilag is nagyon eltérnek egymástól, és amelyek sehol máshol nem látható, nem tapasztalható élményekkel ajándékozzák meg az odaérkezőket.

A Tekapo tó | Fotó: pixabay

Az egyik helyen teknősökkel úszhatunk, a másikon bálnákkal, egy harmadikon élőben láthatunk vulkánkitörést, van olyan sziget, ahol kőpénzzel fizetnek az emberek, de hatalmas élmény a polinéz show is. Ezek az emberek bent élnek az esőerdő közepén, és ha azt mondom, hogy semmijük sincs, egyáltalán nem túlzok.

Amikor a turisták megérkeznek hozzájuk, elkezdik őket sajnálni emiatt, az őslakosok viszont éppen az utasokat sajnálják azért, ahogyan élnek: rohanva, stresszesen. Aki viszont Új-Zélandon vagy a körülötte lévő szigeteken lakik, az életigenlésben hisz, és mindenben meglátja a jót. Áthatja az embereket a vidámság, a jókedv, és ez azokra is átragad, akik akár csak néhány hétre odalátogatnak.

Utasokból barátok

– Ehhez persze minden adott: egyrészt azok a természeti csodák, amelyek láttán az ember az egyik ámulatból esik a másikba, másrészt a finomabbnál finomabb ételek, és ami mindezt megkoronázza, az az utánozhatatlan kiwi vendégszeretet – mondta Csaba, aki, ha utazásról van szó, a személyre szabott szolgáltatásokban hisz, éppen ezért leginkább kis csoportokat (2, legfeljebb 4–6 turistát) kísér a szigetvilágban. – Együtt töltjük ezeket a napokat, heteket, így az utasok idegenként érkeznek és barátként távoznak, ez pedig még felejthetetlenebbé teszi az új-zélandi kalandot.

SZA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában