Szabolcsba gurult az aranyalma

2019.07.31. 20:00

Purgel Réka lett a füredi Anna-bál szépe – megszólalt a kisvárdai királynő

Purgel Réka az Anna-bálról írta a szakdolgozatát, most pedig ő lett a bál királynője.

Behatóan tanulmányozta az évszázados hagyományokkal bíró Anna-bál históriáját a kisvárdai Purgel Réka. A 23 éves egyetemista a balatonfüredi rendezvény művelődéstörténeti hátterére világított rá szakdolgozatában. Édesapja nem pusztán benevezte, hanem el is kísérte az idei, 194. Anna-bálra, melynek csúcspontjaként szombat éjjel az Anna Grand Hotelben kihirdették: Purgel Réka lett a bál királynője, az első udvarhölgyének a 19 éves, budapesti Krulik Dalmát választották, a második udvarhölgynek pedig a 16 esztendős, komáromi Császár Ágnest hirdették ki.

Már ismerte a miliőt

– Elsőbálozóként vettem részt az Anna-bálon, ami hatalmas élmény volt – mondta az ELTE kulturális örökség tanulmányok mesterszakának elsőéves hallgatója. – A szakdolgozat írása közben jártam Balatonfüreden, megismerkedtem a miliővel. Nagy álmom teljesült azzal, hogy ott lehettem, az pedig a hab a tortán, hogy engem koronáztak meg. Korábban kíváncsi voltam arra: milyen belülről a patinás rendezvény, de a szakdolgozat írása közben sem az vezérelt, hogy egyszer én leszek a bál szépe.

A 194. Anna-bál szépe Purgel Réka (középen), mellette első udvarhölgye, Krulik Dalma (balra), valamint második udvarhölgye, Császár Ágnes a balatonfüredi hotel dísztermében | Fotó: MTI, Vasvári Tamás

A rendezvény rangját érzékelteti, hogy az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték meg Balatonfüreden. A település központjában lévő, a társasági élet terének számító Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére hirdette meg a különleges programot. Annának örök emlék lett az első bál, hiszen ott ismerkedett meg a későbbi férjével, Kiss Ernővel. Ő később a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. Az ország legelőkelőbb báljainak egyikévé nőtte ki magát többek között Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza részvételével, majd az első világháború után elhalványult a fénye, vesztett a jelentőségéből. A második világháborút követően 1954. július 31-én volt újra Anna-bál a Balaton étteremben, manapság pedig az Anna Grand Hotel ad impozáns otthont a bálnak. Purgel Réka Viktória díszítésű, Krulik Dalma Rothschild, míg Császár Ágnes Apponyi mintával díszített herendi porcelán vázát kapott az eredményhirdetésnél. A közönség döntött a tizenöt legszebb lányról, közülük a zsűri választotta ki a királynőt és az udvarhölgyeket.

Szabolcsba guruló aranyalma

– Minden előzetes várakozásomat felülmúlta, amikor kihirdették a végeredményt. Úgy is lehet mondani, hogy Szabolcsba gurult az aranyalma. A hétfő különböző tévéinterjúkkal telt. Ezzel nem változik meg jelentősen az életem, az maradok, aki voltam. Én nyitom meg a jövő évi, 195. Anna-bált, és rám vár a nyitótánc is – utalt a keringőre Purgel Réka, Kisvárda balatonfüredi bálkirálynője.

Fotó: Facebook

– Egy olyan nemzet, amelynek olyan hagyományai vannak, mint a csaknem kétszáz éves Anna-bál, büszkének tarthatja és erősnek gondolhatja magát – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Balatonfüreden. Bóka István, a házigazda település polgármestere hozzáfűzte: – A legenda akkor lesz igazán élő, ha a bált megpróbálják megújítani. Azt a célt tűztük ki, hogy amikor elérjük a 200. Anna-bált, a rendezvény az egész város ünnepe legyen, és minden balatonfüredi lakos vegyen részt rajta.

A báli program

A tavalyi, 193. Anna-bál szépe, Tóth Kinga Zoé sétakocsikázásával kezdődött a mostani bál. A Gyógy téren Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara adott műsort, eközben a Vaszary-villában gyülekeztek az elsőbálozók és a vendégek. Az ünnepélyes bevonulást követően a nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adták elő. A változatos ünnepi vacsora után operettgála következett. Az idei bál díszvendége Kálmán Yvonne, Kálmán Imre Mexikóban élő lánya volt. A bálkirálynő megkoronázásával kezdődött a gálaműsor, melyben fellépett Veres Mónika Nika, Zsikó Zoltán, Kalló Zoltán és a Farkas Gábriel Band.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában