vadászat

2020.10.18. 07:00

Vadászat barcogás idején

A koronavírus miatt a külföldi vadászok lemondták érkezésüket.

Kaulák György fővadász, aki kísérőként látható a vadásztársaság első idei dámbikája mellett

Fotó: a szerző

Ha október, akkor barcogás, azaz a golyóérett dámbikák vadászatának ideje. Megyénkben több tájegységen is megtalálhatók, így Beregben, Szatmárban és a Nyírségben is.

Jó a génállomány

Nyírlugoson a Lugosi Vadásztársaság fővadászával, Kaulák Györggyel a szezon első dámbikájának elejtése után ejtettünk szót e nemes vad térhódításáról.

– Egyre több helyen található ma már ez a lapátra emlékeztető agancsot növesztő vad. Megjegyzem, csak a hímivarúaknak van szemet gyönyörködtető agancsuk. Különösen szép állomány van a Bockereki-erdőben és Nyírlugoson a Guthi-erdő szomszédságában. Abban a szerencsében részesülünk, hogy ugyanaz a jó génállományú dám található a mi területünkön is, mint a szomszéd megyében – magyarázta a szakember.

Kaulák György fővadász, aki kísérőként látható a vadásztársaság első idei dámbikája mellett | Fotó: a szerző

– Ha minden vadásztársaság gazdálkodna velük, kapitális – öt kilogramm vagy attól nagyobb súlyú agancsot viselő – bika is terítékre kerülhetne. A legkisebb vadászterületek nem alkalmasak a szarvasok vadgazdálkodására, hiszen ezek a nagy vadak több tíz kilométerek megtételére képesek.

Jövőre mutatósabbak

Közben azt is megtudtam a fővadásztól, hogy a koronavírus miatt a külföldi vadászok lemondták érkezésüket. A bevételek elmaradása okozhat némi gondot a társaságoknak, ugyanakkor a bikák remélhetőleg jövőre még mutatósabb aganccsal jelennek meg októberben. De az sem mellékes, hogy a vadásztársaság vadászai is megkapják a kitüntető figyelmet, hiszen most ők a vadászok. Minden rosszban van valami jó…

ZSB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában