Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.22. 11:30

Gondot okozhat a menü kedvenceinknek – Erre figyeljünk az ünnepek alatt!

A túletetés, a csoki vagy a megrágott díszek és ajándékok után is az állatorvosnál köthet ki kedvencünk.

VNA

A karácsonyi díszek kedvencünk gyomrában is kiköthetnek

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Már csak néhány nap, és itt a karácsony: a lakást ünnepi díszbe öltöztetjük, átadjuk a szeretettel vásárolt és készített ajándékokat, és az asztalt is megpakoljuk különleges finomságokkal. Az ünnepi hangulatban kisállatainknak is juthat néhány falat, de korántsem biztos, hogy ezzel jót teszünk. Vannak ugyanis olyan ételek, melyeket nem tudnak megfelelően megemészteni, vagy egyenesen mérgezőek négylábú társainknak.

Csak mértékkel!

– Ebben az időszakban mi is hajlamosak vagyunk többet enni a megszokottnál, és sok gazdi a kedvencnek is szeret pluszcsemegékkel örömet szerezni, azonban nagyon fontos, hogy ne etessük túl állatainkat. Különösen nagy gondot okozhatnak a csontok, ugyanis ha az eb túl sokat fogyaszt belőlük, bélelzáródást is kaphat – mondta el lapunknak dr. Borsodi Károly, a Bo-Ka Vet Állatorvosi Rendelő állatorvosa.

– Arra is figyeljünk, hogy ne hagyjuk egyedül kedvencünket a karácsonyfával, ugyanis könnyen a kíváncsi kutya vagy macska gyomrában landol egy-egy dísz, aminek következtében egy állatorvosi műtőben tölthetik az ünnepeket. Ha pedig megrágja az elektromos fényfüzérek vezetékeit, akár áramütés is érheti.

Az ünnepi fenyőt sokan díszítjük szaloncukorral, és a csillogó dekorációk mellett ezek is felkelthetik a négylábú családtag figyelmét – a csokitartalmú finomságok azonban rendkívül komoly gondokat okozhatnak az ebeknek.

– A kutyákra a teobromin miatt veszélyes a csokoládé, száz grammnyiban akár 100–250 milligrammnyi is lehet ebből a vegyületből, ez a mennyiség pedig már halálos mérgezést okozhat. Másfajta édességekkel is vigyáznunk kell: a nyírfacukor, más néven a xilit és különböző mesterséges édesítőszerek is mérgezően hatnak állatainkra. Még egy apró, xilittartalmú rágógumit se hagyjunk kedvencünk közelében, nehogy megegye. A különböző csonthéjasok, például a dió vagy a mandula sem ajánlott számukra – tette hozzá az állatorvos.

Dr. Borsodi Károly arról is beszélt, hogy kisemlősöknek sem adható minden csemege. A törpenyulaknak például ne adjunk banánt vagy pogácsát, süteményeket, mert bár az állat az íze miatt szívesen fogyasztja majd, nem fogja tudni úgy megemészteni, mint mi, emberek. Ha csemegével kedveskednénk a családi nyuszinak, inkább répa- és almaszeletekkel kényeztessük.

A szakember szerint bár a jelenlegi járványos időkben a minimálisra csökkennek az ünnepi rokonlátogatások, néhányan még így is megfordulhatnak nálunk. Ha kedvencünk allergiás valamilyen ételre, mindig hívjuk fel rá a vendégek figyelmét, hogy ne kedveskedjenek a kisállatnak olyan étellel, amit nem tud megemészteni.

Vigyázzunk a gyógyszerekkel!

– A kiadós karácsonyi ebéd után sokunknak jólesik egy séta, kullancsokra azonban még télen is számítanunk kell – mondta el az állatorvos. – Az év minden időszakában gondoskodjunk az élősködők elleni védekezésről, illetve a séta után alaposan vizsgáljuk át az eb bundáját.

– Ha betegségre utaló jeleket veszünk észre kedvencünkön, forduljunk szakemberhez, hiszen az ünnepek alatt is mindig van állatorvosi ügyelet – emelte ki dr. Borsodi Károly. – Semmiképp ne adjunk állatainknak humán orvoslásban használt gyógyszereket! A macskák például minden embereknek való lázcsillapítóra allergiásak, és ha ilyen készítménnyel próbáljuk meggyógyítani, akár az állat halálát is okozhatjuk!

A karácsonyi ajándékozásnak valószínűleg a gyerekek örülnek a legjobban, főleg akkor, ha egy régen vágyott játékot találnak a fa alatt. Ügyeljünk rá, hogy kíváncsi kedvenceink ne kóstolják meg az újonnan ajándékozott játékszereket, mert kórházi kezelés lehet a vége – dr. Borsodi Károly is műtött már ki építőkocka-darabkát egy cicából.

Idén szilveszterkor nem lehet pirotechnikai eszközöket használni – ugyanis ilyenkor az ebek rendkívül nyugtalanok, és a szökések is megsokszorozódnak. Azonban nem lehetünk elég óvatosak: ha az új évet azzal kell kezdenünk, hogy kedvencünk után kutatunk, nem nagy vigasz, hogy a szabályszegő tűzijátékozó büntetésre számíthat.

Az állatorvos szerint érdemes elővigyázatosságból beszerezni paszta vagy csepp formájában kifejezetten kedvenceinknek fejlesztett nyugtatószereket állatgyógyászati patikákból, így elkerülhetjük, hogy egy esetleges „durrogtatás” felizgassa az állatot. Dr. Borsodi Károly a kutyáknál kötelezően használt mikrochip fontosságára is felhívta a figyelmet, ugyanis ha megtörténik a baj, és a kedvenc elszökik, a chip segítségével a megtaláló néhány perc alatt azonosíttathatja egy állatorvossal, így az eb hamar visszakerülhet a gazdáihoz.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában