Nyíregyháza

2021.05.10. 07:13

Kis szúrásból nagy gond

Kedvenceink életébe kerülhet, ha nem gondoskodunk az élősködők elriasztásáról.

VNA

Amikor négylábú kedvencünkkel kirándulni vagy akár csak sétálni indulunk, könnyen nem várt kis látogatókkal, kullancsokkal térhetünk haza. A vérszívó rovar támadását nem feltétlenül ússzuk meg a kellemetlen csípéssel, valamint nem csak ránk, hanem háziállatainkra is veszélyes lehet.

Halált okozhat

– Ha nagyon sok kullancs fúrja be magát a kutya bőrébe, vérfogyottságot is okozhatnak, azonban már egyetlen rovar is elég ahhoz, hogy babéziózist vagy ­Lyme-kórt okozzon – mondta el lapunknak dr. Hortobágyi Béla állatorvos.

– A babéziózis nagyon veszélyes lehet az ebekre. Ez a betegség úgy alakul ki, hogy a kullancs egy kis véglényt juttat az állat vérébe, amely megtámadja a vörösvérsejteket, így nem lesz, ami szállítsa az oxigént, valamint a szétesett vérsejtekből kiszabaduló hemoglobinok károsíthatják a vesét és a májat. A kullancsok körülbelül 30-40 százaléka fertőzött babéziózissal, a tünetek a szúrás után 3–6 nappal jelentkeznek.

Ilyenkor először annyit vehetünk észre, hogy kedvencünk bágyadt, nem szívesen mozog. Néhány nappal később megjelenik a véres vizelet, majd amikor már nagyon súlyos az eb állapota, a sárgaság is. Ha a babéziózist nem kezelik, a kutya 5-6 nap alatt elpusztulhat. A ­Lyme-kórnál a gazdi erőtlenséget, esetleg lázat tapasztal az ebnél – a pontos diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat szükséges.

Fontos a megelőzés

– A kullancsot mindenképpen el kell riasztanunk a kutyától, erre többféle módszer is létezik – hangsúlyozta az állatorvos. – Az egyik legnépszerűbb a „rácseppentős” készítmény: az oldat hatóanyaga a bőrön keresztül szívódik fel, mely távol tartja ezt az élősködőt, vagy ha mégis megszúrná az állatot, 24–36 órán belül megöli a kullancsot. Hasonló metódussal működnek a riasztó nyakörvek is, de megetethetünk az ebbel erre a célra készített tablettákat is, melyek a bélrendszerben felszívódva érik el ugyanezt a hatást.

Dr. Hortobágyi Béla szerint mindhárom módszer hatásos, azonban minden esetben alaposan olvassuk el a termék leírását: ugyanis mindegyiket különböző hatásfokkal gyártják attól függően, hogy milyen súlyú állatnak szánják. Ha rosszul választunk, elmaradhat a kívánt hatás.

– A macskáknak és a kutyáknak külön árulnak kullancs elleni szereket, nem véletlenül – tette hozzá a szakember. – Nagyon fontos, hogy mindig csak olyan terméket alkalmazzunk, melyet kifejezetten az adott állatfaj számára gyártottak. Ha a cicának adjuk az ebek számára kifejlesztett készítményt, az akár az állat halálát is okozhatja. Persze elérhetőek olyan riasztók is, melyek kutyáknál és macskáknál is alkalmazhatóak, de ezt mindig jelzik a dobozon. Kedvenceink egészsége érdekében magunktól soha ne cseréljük fel ezeket a szereket!

Ha már észrevettük a kutyus bőrébe fúródott kullancsot, megpróbálhatjuk magunk eltávolítani az élősködőt. Azonban nagyon vigyázzunk, ne nyomjuk össze a potrohát, mert akkor még több fertőző anyag juthat kedvencünk szervezetébe! A feladatot bízhatjuk állatorvosra is, de akkor is forduljunk szakemberhez, ha nekünk is sikerült kiszednünk a kullancsot: az eb ilyenkor kap egy babézia elleni injekciót, hogy biztosan egészséges maradjon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában