Nyíregyháza

2021.05.10. 07:13

Kis szúrásból nagy gond

Kedvenceink életébe kerülhet, ha nem gondoskodunk az élősködők elriasztásáról.

VNA

Forrás: pixabay

Amikor négylábú kedvencünkkel kirándulni vagy akár csak sétálni indulunk, könnyen nem várt kis látogatókkal, kullancsokkal térhetünk haza. A vérszívó rovar támadását nem feltétlenül ússzuk meg a kellemetlen csípéssel, valamint nem csak ránk, hanem háziállatainkra is veszélyes lehet.

Halált okozhat

– Ha nagyon sok kullancs fúrja be magát a kutya bőrébe, vérfogyottságot is okozhatnak, azonban már egyetlen rovar is elég ahhoz, hogy babéziózist vagy ­Lyme-kórt okozzon – mondta el lapunknak dr. Hortobágyi Béla állatorvos.

– A babéziózis nagyon veszélyes lehet az ebekre. Ez a betegség úgy alakul ki, hogy a kullancs egy kis véglényt juttat az állat vérébe, amely megtámadja a vörösvérsejteket, így nem lesz, ami szállítsa az oxigént, valamint a szétesett vérsejtekből kiszabaduló hemoglobinok károsíthatják a vesét és a májat. A kullancsok körülbelül 30-40 százaléka fertőzött babéziózissal, a tünetek a szúrás után 3–6 nappal jelentkeznek.

Ilyenkor először annyit vehetünk észre, hogy kedvencünk bágyadt, nem szívesen mozog. Néhány nappal később megjelenik a véres vizelet, majd amikor már nagyon súlyos az eb állapota, a sárgaság is. Ha a babéziózist nem kezelik, a kutya 5-6 nap alatt elpusztulhat. A ­Lyme-kórnál a gazdi erőtlenséget, esetleg lázat tapasztal az ebnél – a pontos diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat szükséges.

Fontos a megelőzés

– A kullancsot mindenképpen el kell riasztanunk a kutyától, erre többféle módszer is létezik – hangsúlyozta az állatorvos. – Az egyik legnépszerűbb a „rácseppentős” készítmény: az oldat hatóanyaga a bőrön keresztül szívódik fel, mely távol tartja ezt az élősködőt, vagy ha mégis megszúrná az állatot, 24–36 órán belül megöli a kullancsot. Hasonló metódussal működnek a riasztó nyakörvek is, de megetethetünk az ebbel erre a célra készített tablettákat is, melyek a bélrendszerben felszívódva érik el ugyanezt a hatást.

Dr. Hortobágyi Béla szerint mindhárom módszer hatásos, azonban minden esetben alaposan olvassuk el a termék leírását: ugyanis mindegyiket különböző hatásfokkal gyártják attól függően, hogy milyen súlyú állatnak szánják. Ha rosszul választunk, elmaradhat a kívánt hatás.

– A macskáknak és a kutyáknak külön árulnak kullancs elleni szereket, nem véletlenül – tette hozzá a szakember. – Nagyon fontos, hogy mindig csak olyan terméket alkalmazzunk, melyet kifejezetten az adott állatfaj számára gyártottak. Ha a cicának adjuk az ebek számára kifejlesztett készítményt, az akár az állat halálát is okozhatja. Persze elérhetőek olyan riasztók is, melyek kutyáknál és macskáknál is alkalmazhatóak, de ezt mindig jelzik a dobozon. Kedvenceink egészsége érdekében magunktól soha ne cseréljük fel ezeket a szereket!

Ha már észrevettük a kutyus bőrébe fúródott kullancsot, megpróbálhatjuk magunk eltávolítani az élősködőt. Azonban nagyon vigyázzunk, ne nyomjuk össze a potrohát, mert akkor még több fertőző anyag juthat kedvencünk szervezetébe! A feladatot bízhatjuk állatorvosra is, de akkor is forduljunk szakemberhez, ha nekünk is sikerült kiszednünk a kullancsot: az eb ilyenkor kap egy babézia elleni injekciót, hogy biztosan egészséges maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában