Allergia

2021.08.13. 13:55

Keserű hetek következnek...

Az allergiás náthára tartósan alkalmazott készítmények kizárólag receptre kaphatóak.

KM

A tünetek rontják az életminőséget is

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Fotó: Pesti Tamás

– A parlagfű pollenjére érzékenyek, ha eddig elmulasztották, kezdjék el a megfelelő gyógyszerek szedését, szükség esetén pedig forduljanak szakorvoshoz. Nem szabad megvárni, amíg nagyobb baj lesz, mert mindig nehezebb visszaállítani a tünetmentes állapotot, mint időben elkezdve megelőzni a rosszabbodást – tanácsolta korábban is lapunkban dr. Kerényi Ildikó, hozzátéve: a pollenterhelés egyre erősödik.

Bármikor kialakulhat

– Ha a felmenőink között volt, van allergiás, nagyobb a megbetegedés esélye – jegyezte meg a tüdőgyógyász főorvos. – Akinél még nem ismert az allergia, kezdjenek el gyanakodni, ha az évnek mindig ugyanabban a szakában jelentkeznek a tünetek vagy betegszenek meg. A parlagfű-allergia szénanáthás tüneteket – tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást, orr- és szemviszketést, könnyezést – okoz – sorolta, és óva intett az öngyógyítástól, ugyanis az allergiás náthára tartósan alkalmazott készítmények kizárólag receptre kaphatóak.

– A vény nélkül kapható orr­cseppek vagy -spray-k jók, átmenetileg segítenek is, de tartósan, 7–10 napnál tovább nem szabad használni, mert tönkreteszik az orrnyálkahártyát – figyelmeztetett a főorvos, és arra is felhívta a figyelmet, ma már nincs felső életkori határ, az allergia, akár 70 éves korban is kialakulhat, s nagyon sok a 20–30 év közötti új beteg.

A megyében is nő a légúti allergiások száma, azt pedig nem lehet tudni, mennyi az eddig még nem diagnosztizált allergiás, akit gyötörnek a tünetek, s mégsem fordul orvoshoz.

– Ezeknek az embereknek romlik az életminőségük, hiszen a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, könnyezés azon túl, hogy megnehezíti az életüket, megterheli az immunrendszerüket is, így más fertőzéseket is könnyebben elkapnak. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, hogy az évekig elhanyagolt felső légúti allergia az alsó légutakat is eléri, s kialakulhat az asztma, ami nagyon súlyos állapotot is előidézhet – utalt a súlyos következményekre dr. Kerényi Ildikó.

– Az allergiatesztet háziorvosi beutalóval szakrendelésen végzik el, allergiaszezonban pedig csak a szakorvos dönthet arról, hogy a teszt elvégezhető-e – mondta a tüdőgyógyász főorvos –, akik pedig már szednek valamilyen allergia elleni gyógyszert, azoknál nem végzik el – tette hozzá.

Jótanácsok

A szakemberek szerint sokat tehetünk a tünetek csökkentéséért, ha néhány szabályt betartunk.

Ha vonattal vagy autóval hosszabb útra indulunk, ne húzzuk le az ablakot, a kocsiban és a lakásban is használjunk pollenszűrős légtisztítót.

A szabadban végzett tevékenységeinket (például sportolás, sétálás, kertészkedés) amennyiben lehetőség van rá, végezzük kora reggel vagy késő este, mert ebben az időszakban a legalacsonyabb a pollenszint, a szellőztetést is hagyjuk éjszakára.

Szeles, száraz időben tartózkodjunk a szabadtéri programoktól, mert a pollenszemeket nagy távolságról is hozhatja a szél.

Ne szárítsuk ruháinkat szabad levegőn: ha van, használjuk a szárítógépet, teregessünk a lakásban.

Amikor hazaérünk öltözzünk át, zuhanyozzunk le és mossunk hajat, gyakran cseréljük az ágyneműt.

Háziállatainkat ne engedjük be a lakásba, mert a szőrükön megtapadt pollent behozzák a házba.

Ha ki kell mennünk a szabadba, viseljünk napszemüveget és akár pollenszűrős (FFP2-es, FFP3-as) maszkot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában