Csaroda

2022.06.02. 15:11

Továbbadják a tudásukat a fiataloknak is Csarodán

A résztvevők hétről hétre, foglalkozásról foglalkozásra megtapasztalhatták a közösségben alkotás örömét.

Km

A mézeskalács-készítő szakkör tagjai büszkén mutatják meg az alkotásaikat

Fotó: NMI

A pandémiás időszakban létrejött A Szakkör, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) tudásmegosztó online felülete, melynek az volt a célja, hogy az internet segítségével beavassa a látogatókat a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a közösségi tevékenységi formákat. 

A járványt követően a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért elnevezésű pályázatnak köszönhetően megyénk 53 településén immár jelenléti formában 69 szakkör indult, mézeskalács-, nemezkészítés, hímzés, vesszőfonás, csipkeverés, gyöngyfűzés témakörben. 

Kiállítás az alkotásokból 

Csarodán tavaly ősszel indulhatott el egy kezdő mézeskalács-készítő szakkör, 5 hölgy részvételével, az alkotásaikból a napokban kiállítás nyílt. 
Hézser Ákos Pálné polgármester köszöntőjében kiemelte: a szakkörökön részt vevők hétről hétre, foglalkozásról foglalkozásra megtapasztalhatták a közösségben alkotás örömét, sikerélményét. Sokan a foglalkozásokra magukkal vitték gyerekeiket is, továbbadva ezzel a tudást és a hagyományt a fiatalabb generációnak. 

Forrás: NMI

Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a szakkör egyik célja az értékek közvetítése, a mézeskalácsos-mesterség népszerűsítése, a másik célja pedig a pandémia miatt kialakult bezárkózás feloldása, a közösségi élet újraindítása volt. – A megye különböző tájegységein még jelenleg is sok helyen rejtett vagy elfeledett formában, de élnek a hagyományok, a szokásrendszerek, s jelen van a településre, a tájra jellemző népi kézművesség, amit fel kell tárni és újraéleszteni. Az egyén és a helyi közösségek önkifejezéséhez kitűnő lehetőségeket kínál a népi kézművesség különböző ágainak felelevenítése, különösen, ha a helyi hagyományokra épül – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában