Nyírpazony

2023.12.05. 13:01

Teljesítettük a Mikulás kérését

A nyírpazonyi fehér szakállú a Kelet-Magyarországhoz fordult segítségért.

Csáki Alexandra

Fotó: Csáki Alexandra

Eddig soha nem kérte még a Mikulás szerkesztőségünk segítségét, a nyírpazonyi nagy szakállú azonban kivételt tett. Azért keresett meg minket kedden délben, hogy váltsuk valóra közösen a Színi Károly-iskola kisdiákjainak vágyát, és segítsünk a karácsonyi kívánságaikat elhelyezni Nyíregyháza karácsonyfáján. Évtizedes hagyomány ugyanis, hogy a gyerekek lerajzolják, mivel lepje meg őket a Jézuska, és a díszes fenyő alsó ágaira akasztják. Hát lehet egy ilyen kérésre nemet mondani? Bizony, nem lehet!

Harminc éve ölti magára a piros ruhát

Amíg az égig érő fa felé ballagtunk, Lipcsei Tibor elárulta: kérésre harminc éve járja az óvodákat, iskolákat, látogatja meg a családokat, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára.
– Régen több Mikulás-versenyt is rendeztek Nyíregyházán, a Kossuth téren. Hirtelen ötlettől vezérelve beneveztem az egyikre, és második lettem – azóta minden évben felöltöm a piros ruhát és a fehér szakállat. Volt, hogy – rénszarvas helyett – pónifogattal jártam a várost, és amikor megkérdeztem a rendőrt, hogy felmerészkedhetek-e a járdára, azt válaszolta, hogy a Télapó ott közlekedik, ahol csak akar – idézte fel kacagva.
Tibor már elmúlt 80 esztendős, s egész életében emberközpontú munkát végzett: aktív éveiben ápolóként dolgozott, mára azonban azonban a gyerekek kerültek előtérbe.

– Nincs nagyobb élmény, mint az együtt töltött, értékes idő – jegyezte meg, s hozzátette: neki is van egy négyéves dédunokája. Közben megérkeztünk a Mukilás-házzal, szánnal körülvett városi karácsonyfához, ahol a küldetésünk teljesítése közben készült néhány kedves fotó is a pazonyi Mikulásról és az arra sétáló gyerekekről. Mosolyogva integettünk a távozó Télapónak, kunkori botjára akasztott csengettyűjének hangja megtöltötte a belvárost...

Fotók: Csáki Alexandra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában