Járvány

2020.03.29. 17:00

Adómentesség a katásoknak

Huszonhat tevékenységi kört neveztek meg, melyek képviselői június 30-áig mentesülnek a kata megfizetése alól.

Gyugos János nyíregyházi fodrász jelenleg a lakása alatti üzletében fogadja vendégeit

Fotó: Dodó Ferenc

– Azóta vagyok katás, amióta a kormány megalkotta a kisadózó vállalkozások tételes adóját – mondta lapunknak a nyíregyházi fodrász, Gyugos János. A fiatalember egy belvárosi üzletben dolgozik, de amióta kihirdették a veszélyhelyzetet, azóta csak a borbányai háza alatti fodrászatában fogad vendégeket.

Hozzátette: természetesen örül annak, hogy június 30-áig nem kell befizetnie a havi 50 ezer forintot, bár attól tart, a vírushelyzet elmúlása után valamilyen módon, de vissza kell majd fizetni ezt a pénzt, ha másként nem, valamilyen új adónem formájában, vagy a mostani egyéb terhek növelésével. De miként ezt Gyugos János kiemelte, ez a jövő zenéje.

Nincsenek mérkőzések

– Az állandó vendégeim közül mostanra sokan kikoptak, van úgy, hogy két napig nem nyitja rám az ajtót senki, de olyan nap is volt már, hogy közel egy tucat embert kellett megnyírnom. Az nem is kérdés, hogy fertőtlenítem a munkaeszközöket, és minden vendég után megtörlöm a kilincseket és a széket. Hajnyírás közben használom a szájmaszkot és a gumikesztyűt, valamint rendszeresen kezet mosok – árulta el a fodrász, aki úgy véli, valahogy túl fogja élni ezt az időszakot. Hitele szerencsére nincs, havonta továbbra is fizeti majd a 7910 forintos egészségbiztosítási díjat. Gyugos János megjegyezte: örülne, ha más országok példájára Magyarországon is átvállalná a kormány a fizetések egy bizonyos százalékát, így biztosabb lenne mindannyiunk megélhetése.

– A könyvelőmmel egyeztettem, s úgy tűnik, hogy rám is vonatkozik a kormány hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseinek katás része – újságolta Hanufer Sándor, akinek vállalkozása sportszolgáltatást (is) végez, de mivel a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége március 13-án felfüggesztette az országos és a megyei szövetségek által kiírt bajnokságok és kupasorozatok összecsapásait, így jelentős bevételi forrástól esett el. Hanufer Sándor ugyanis több feladatkört is ellát a különböző korcsoportokban és különféle bajnoki osztályokban megrendezett kézilabda-mérkőzéseken, úgy mint versenybíró, jegyzőkönyvvezető vagy online statisztikus.

– Sajnos, mivel nincsenek meccsek, versenyek, nem ­tudom a munkámat végezni, így értelemszerűen ­bevételem sincs. Emiatt természetesen örülök a hírnek, hogy katás vállalkozóként június 30-áig nem kell adót fizetnem.

Mentesség, nem halasztás

– Ez egyértelműen mentesülést jelent, nem pedig halasztást – kommentálta a kormány gazdaságvédelmi intézkedését Szokolai László, a nyíregyházi könyvelőiroda, az Adólabor vezetője. Hozzátette: március 18-án jelentették be, hogy a taxisoknak nem kell katát fizetni június 30-áig, most pedig huszonhat tevékenységi kört neveztek meg, melyek képviselői élhetnek a mentességgel.

– Fontos tudni, hogy ez csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fizetendő katára vonatkozik, ha a vállalko­zónak más adónemben is van fizetési kötelezettsége, gondolok itt például az al­kalmazott, alkalmazottak utáni adókra és járulékokra, cégautóadóra, abban az esetben ezeket továbbra is fizetni kell – mondta a szakember, akitől megtudtuk: április 12-én már nem kell befizetni a márciusra vonatkozó katát, jelen állás szerint legközelebb júniusra keletkezik majd fizetési kötelezettségük a vállalkozóknak, mégpedig augusztus 12-én.

Szokolai László szerint fontos, hogy megmarad az egészségügyi biztosítása annak, aki most részesül a mentességben, ahogy a kata éves bevételkerete (12 millió forint) sem csökken arányosan.

Tevékenységi körök

Taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, egyéb humánegészségügyi ellátás, villanyszerelés, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, előadó-művészet, víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, szakorvosi járóbeteg-ellátás, épületasztalos-szerkezet szerelése, sport, szabadidős képzés, tetőfedés, tetőszerkezet-építés, általános járóbeteg-ellátás, padló-, falburkolás, fogorvosi járóbeteg-ellátás, előadó-művészetet kiegészítő tevékenység, egyéb sporttevékenység, fekvőbeteg-ellátás, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás, testedzési szolgáltatás, egyéb vendéglátás, egyéb szálláshely-szolgáltatás, szerencsejáték, fogadás, idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül és szállodai szolgáltatás.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában