Pénzügyi mozgástér

2020.03.20. 11:24

Moratórium és kamatplafon

A moratórium csupán halasztást jelent – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

Az újonnan felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban maximalizálják

Forrás: Illusztráció

– A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre, így a személyi kölcsönökre, lakáshitelekre, diákhitelekre, lízingszerződésekre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket – mondta lapunknak Fazekas Sándor banki szakértő.

Pénzügyi mozgástér

A nyíregyházi szakember kiemelte: a lépés célja többek közt az, hogy a várható kedvezőtlen gazdasági események miatt pénzügyi nehézségek elé néző hiteleseknek pénzügyi mozgásteret biztosítsanak.

– Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a kilenc hónap tőke- és kamattartozását nem engedik el, hanem ezzel a kilenc hónappal meghosszabbodik a hitelszerződés lejárata. A moratórium végeztével arra kell számítani, hogy a havi törlesztőrészletek összege emelkedni fog, így azt javaslom, hogy az, aki tudja, fizesse tovább a hitelét, csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, akinek a mostani helyzet miatt valós problémát jelent a törlesztés – hangsúlyozta Fazekas Sándor. A banki szakember szerint a bankok nem dolgozták még ki a pontos ügymenetet, így nem tisztázott, hogyan kell jeleznie az ügyfélnek a pénzintézetnek, ha igénybe szeretné venni a moratóriumot, illetve mi a teendője annak, aki nem kíván élni a lehetőséggel, és továbbra is törleszteni szeretné hitelét.

Fazekas Sándor még egyszer felhívta arra a figyelmet, hogy a moratórium csupán halasztást jelent, ezért amikor lejár az átmeneti időszak, onnantól folytatni kell a törlesztést, és az időközben elmaradt részleteket is vissza kell fizetni. Hozzátette: a moratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek március 18-án élő hitelszerződése volt, és akiknek már a hitel összegét is folyósították.

A kamatplafon bevezetéséről elmondta: a lakossági hitelpiacot érintő másik lényeges változás, hogy mostantól a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban maximalizálják a fogyasztási hitelek, köztük a személyi hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM).

– A romló gazdasági helyzet miatt a jövőben többen is lehetnek olyanok, akik kölcsön felvételével tudják átvészelni ezt a kritikus időszakot. Nekik jelenthet segítséget a kamatplafon bevezetése – emelte ki Fazekas Sándor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában