Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.29. 17:30

Gyenge termés várható az idén

Az almánál nem számíthatunk a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra.

20190827 Kisdorog Almaszüret Kisdorog határában. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: MW-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

A hazai gyümölcstermesztők az év elején még bizakodva várták az idei gyümölcsszezont, ugyanis a tavalyi, gyümölcsfajtól függően, gyenge vagy legfeljebb közepes termés után – kivéve a kajszibarackot, mely 2019-ben jó termést hozott – az idén erős virágzásra és, megfelelő terméskötődés esetén, jó termésre számítottak – adott helyzetelemzést lapunknak dr. Apáti Ferenc.

A csengeri származású szakember szerint a várakozásoknak megfelelően minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, azonban március 22-től kezdve több hullámban (március 22., 23., április 1., 2., 15. és május 13.) jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcs­ültetvényeket.

A számtalan fagyhatás okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését

– emelte ki a Debreceni Egyetemen docense, a FruitVeB alelnöke.

Hozzátette, hogy ezek következményeként az eddigi, legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007. és 2011. évihez hasonló alacsony gyümölcstermést várnak. Dr. Apáti Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ebben az időszakban elvégzett termésbecslésekben még igen nagy a bizonytalanság, egyrészt még „elbújik” a kis gyümölcs a fán, ami nehezíti a vizuális megítélésen alapuló becslést, másrészt még nem zárult le az általában június elejéig tartó tisztuló gyümölcshullás, így a vártnál erősebb hullás esetén a jelenlegi terméskilátások is romolhatnak, amire a rendkívül sok hideghatás és az aszály miatt lehet számítani.

Közepesnél gyengébb

– Általánosságban el lehet azonban mondani, hogy egyetlen gyümölcsfaj esetében sem érjük el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge jelzőkkel illethetjük a terméskilátásokat. A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye esetében várható, mely fajoknál, egy jó év terméséhez viszonyítva, mindössze negyed vagy harmad termést várunk – mondta az alelnök.

Dr. Apáti Ferenc beszélt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két legjelentősebb gyümölcsfajáról, az almáról és a meggyről is.

– Esetükben a tavalyihoz hasonló, gyenge vagy annál valamivel rosszabb termést várunk. Az alma egy jó évben 800-850 ezer tonna termést ad, sokéves átlagtermése 600 ezer tonna körül alakul. Azonban 2020-ban semmiképpen nem számítunk a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Kiegészítve azzal, hogy a június elején záruló tisztuló hullás akár még tovább is ronthatja a jelenlegi kilátásokat. A meggy esetében az átlagtermés 65-70 ezer tonna, a jó termés 80-85 ezer tonna környékén alakul.

Az idén legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés képzelhető el, jóllehet pesszimistább becslések szerint 10-20 százalékkal még ettől is elmaradunk

– zárta elemzését a szakember.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában