mezőgazdaság

2020.05.20. 14:29

Kedvezményes konstrukció

Az új konstrukció az agrárium szereplőinek likviditási gondjain enyhítene.

20200504 Telekgerendás Paprika termesztés folyik. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Imre György

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére a koronavírus miatti gazdasági nehézségek kezelésére és a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében új, kedvezményes feltételrendszerű, emelt hitelösszegű, Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Plusz elnevezésű hitelkonstrukciót hozott létre a magyar állam – tájékoztatta lapunkat Nagyné Varga Katalin, a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára.

Hozzátette: a kormányzat az ASZK Plusz hitelekhez annak teljes futamidejére százszázalékos kamattámogatást, százszázalékos kezességi díjtámogatást, teljes kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást is nyújt.

– A kiemelt támogatású és emelt hitelösszegű Agrár Széchenyi Kártya Plusz már igényelhető országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban – fogalmazott Nagyné Varga Katalin.

Jelentős segítség

A szervezet főtitkára kiemelte, hogy a Széchenyi Kártya Program már 9 éve segíti a hazai agrárvállalkozások likviditási helyzetének javítását, védi, támogatja őket a pénzügyi és gazdasági válságok, vis maior elemi károk átvészelésében, illetve hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez és további munkahelyek teremtéséhez.

Az új gazdaságvédelmi program keretében ezek az új, speciális hitelkonstrukciók nagyon kedvező feltétellel, alacsony kamattal vehetők igénybe, köszönhetően az állami támogatásnak. Jelentős segítséget nyújtanak a kis- és középvállalkozásoknak – vélekedett dr. Fazekas Sándor.

A pénzügyi szakember szerint a Széchenyi Kártya Plusz konstrukció azért is előnyös, mert többféle hitelcélra igényelhető, segíti a munkahelyek megtartását, munkahelyek teremtését, a forgóeszközök finanszírozásával gyors likviditáshoz juttatja a vállalkozásokat. Az Agrár Széchenyi Kártyánál már korábban megtörténtek a kedvező változtatások.

Dr. Fazekas Sándor külön szólt még a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelről, amely legalább kilenchavi, a kiemelt ágazatokban akár 18 havi munkabér fedezetét is jelentheti. – Ezekhez a kedvező feltételű hitelekhez a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja biztosít stabil, olcsó forrást – zárta a pénzügyi szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában