könyv

2020.05.10. 07:00

Zuhanás a könyvpiacon is

Egy jó könyv igényes ajándék, ám az utóbbi időben nemcsak a rendezvények, a családi ünnepek is elmaradtak.

Fotó: shutterstock

Egyes könyvesboltok 60–70 százalékos kieséssel számolnak, az elmúlt két hónapban padlóra került a magyar könyvszakma – legalábbis így nyilatkozott korában Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója, aki szerint „a kiadók online csatornákkal és árkedvezményekkel próbálnak túlélni, de szakmai berkekben egyre inkább azt tartják, állami segítségre is szükség lenne”.

Az áprilisi könyvfesztivál elhalasztása és a boltok bezárása viszont komoly érvágás a szakmának, amit az online vásárlás enyhe növekedése nem képes ellensúlyozni. Az igazgató arról is beszélt, hogy rengeteg oldalra kerültek fel törvénytelenül e-könyvek, illetve hangoskönyvek is, ami tovább rontott a helyzeten.

Igényes ajándék

A karanténban sokan könyvekkel terelték el a figyelmüket a hétköznapok problémáiról, vagy próbálták lekötni a családban a gyereket, de ahogyan a mindennapjainkba beékelődött az elektronika, úgy az olvasás is átkerült az online térbe.

– Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az e-könyvek népszerűek, a fiatalabb generáció okoseszközökön olvas, ha épp nem a közösségi oldalakon szörfözik, de bármennyire is az e-könyvek felé halad a világ, akik szeretik lapozgatni a köteteket, továbbra is a papíralapú kiadványokhoz fognak ragaszkodni – mondta el lapunknak Bíróné Kolozsvári Zita, a nyíregyházi Lap-X Könyvesbolt üzletvezetője, aki szintén alátámasztotta a könyvpiaci aggodalmakat.

– A korlátozások nem mondták ki, hogy zárva kell tartanunk, eddig is nyitva lehettünk délután három óráig, most pedig korlátlanul. Ám ahogyan félbemaradt az iskola, úgy koptak el vásárlóink: mi itt vagyunk a megyeszékhely belvárosában, ahol jönnek-mennek az emberek, a diákok, a pedagógusok, és betérnek hozzánk, vásárolnak.

Ez a jövés-menés elmaradt, így a forgalmunk is jelentősen visszaesett.

Egy jó könyv igényes ajándéknak számít, ám az elmúlt hetekben semmilyen rendezvényt, de még a családi ünnepeket sem nagyon tartották meg, így a meglepetéscsomagokba sem kerültek könyvek.

A ballagások elmaradtak, ami szintén óriási kiesés, ugyanis nálunk kiemelt időszaknak számít az anyák napja, a pedagógusnap és a tanévzáró, az utóbbin pedig, mint köztudott, könyvjutalmakat osztanak a diákoknak – sorolta Bíróné Kolozsvári Zita.

A karácsonyi szezon még futhat

Az általánosságban is elmondható, hogy a könyvpiac összes szereplője rosszul jön ki ebből a helyzetből, s félő, hogy a keresletet is visszafogja a válság.

– Szeretünk kedvezményeket nyújtani, nekünk is van internetes felületünk, amiről rendelni lehet, de a nagyokkal nem tudunk versenyezni.

Abban bízunk, hogy az év végéig jobbra fordul, és a karácsonyi szezon még futhat – tette hozzá a könyvkereskedő, aki sajnálja, hogy a könyvhét is elcsúszott, ugyanis ez az egyetlen olyan rendezvény, amire a könyves szakma teljes erőbedobással készül, új kötetek kerülnek piacra, forgalomba.

Megtudtuk azt is, hogy amikor „megy a szekér”, a krimik, családtörténetek, történelmi regények fogynak – a könnyen emészthető műfajok, amikkel lehet haladni, túl nagy koncentrációt nem igényelnek, viszont kikapcsolódást nyújtanak az olvasóknak.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában