Jogszabály és igazságosság

2019.07.05. 14:46

Egy életre szóló küldetés

Hivatásuk ünnepe alkalmából elismerték a kimagasló teljesítményt nyújtó bírókat és alkalmazottakat.

Dr. Dallos Zoltán bíró, Újváriné dr. Csűrös Gyöngyi bíró, dr. Polyák Mónika bíró, dr. Horváth Géza bíró, Türkné dr. Katona Anna bíró, dr. Nyakó Zsuzsanna elnök, dr. Kerezsi Éva bíró és Körmendi Attila bírósági ügyintéző (A képről hiányzik dr. Gyüréné dr. Szombati Zsuzsanna) | Fotó: Bednárik Mónika

Éppen 150 éve annak, hogy létrejött az önálló bíróság, a július 15-én kihirdetett, „A bírói hatalom gyakorlásáról” szóló 1869. évi IV. törvénycikk alapozta meg a mai 21. században is működő bírósági szervezetet, a bírói hatalmat – mondta a bíróságok napja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen dr. Nyakó Zsuzsanna, hozzátéve: bírónak lenni hivatás, egy életre szóló küldetés. Nem egyszerű munka, életforma, amely folyamatos tanulással, önfejlesztéssel, sokszor lemondással és önkorlátozással jár. A Nyíregyházi Törvényszék elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: az erkölcsi tartás minden bírót kell, hogy jellemezzen.

– Tőlünk többet vár a társadalom, komoly súlya van annak, amit teszünk vagy mondunk, nemcsak e falakon belül képviseljük a bíróságot, rajtunk keresztül ítélik meg az egész igazságszolgáltatást, ami különös felelősséget ró mindannyiunkra – fogalmazott az elnök, és kitért arra: hatalom és felelősség bírónak lenni. Döntésük során kizárólag a jogszabályoknak és saját lelkiismeretüknek vannak alávetve, ez pedig páratlan önállóságot és magányosságot is jelent, hiszen döntéseiket egyedül hozzák meg. – Individuálisnak kell lennünk, de nem önző módon, hanem az igazságot kereső ügyfelek, a társadalom érdekeit is szem előtt tartva. Pártatlannak, részrehajlás mentesnek kell lennünk, egyben empatikusnak és méltányosnak is. Következetesen kell döntetnünk, a tárgyalóteremben meg kell őriznünk a hivatásunk méltóságát, ugyanakkor tisztelettel és emberséggel kell bánnunk az előttünk megjelenőkkel – mondta dr. Nyakó Zsuzsanna. – A feltétlen közbizalom birtokában tudjuk elfogadtatni az ítéleteinket, így lehet megnyugtatóan rendezni a jogvitákat. A törvényszék elnöke szólt arról is, hogy az elmúlt 150 év hagyományai, az elődeik kialakította bírói ethosz és függetlenség szilárd alapot kell hogy biztosítson az ítélkezési tevékenységükhöz.

Új ügyek új kihívások

– Hivatásunk ünnepe, július 15-e méltó alkalom arra, hogy elismerjük kiemelkedő teljesítményt nyújtó bírókat és igazságügyi alkalmazottakat – folytatta dr. Nyakó Zsuzsanna, aki hét kollégájának adta át az elismeréseket.

Az ünnepségre a tárgyalóteremből érkezett, és oda is tért vissza dr. Horváth Géza büntetőbíró, aki a Nyíregyházi Városi Bíróságon 1977. szeptember 1-jén előadóként kezdett dolgozni. – Végigjártam a ranglétrát, tudatos döntésem volt, hogy bíró legyek. A fogalmazói, titkári gyakorlatot követően 1986. január 1-jén neveztek ki bírónak – emlékezett vissza a kezdetekre a tanácselnök, aki 18 éven át volt büntető kollégiumvezető a Nyíregyházi Törvényszéken, s kiválóan szervezte a megye büntető bíráinak szakmai munkáját.

– Igazságot tenni, a vádlottakat valahogyan nevelni, hogy rendbe tegyük a világnak a dolgait – fogalmazta meg a bírói hivatás szépségét dr. Horváth Géza, aki 33 éve büntetőügyszakos bíróként hoz ítéletet. A legemlékezetesebb ügyeként az első, 1994-es nyíregyházi taxisgyilkosságot említette, ami nagy szakmai kihívást jelentett és nagyon komoly felkészülést igényelt, hiszen korábban ilyen ügyet nem tárgyaltak a megyében.

Dr. Dallos Zoltán bíró, Újváriné dr. Csűrös Gyöngyi bíró, dr. Polyák Mónika bíró, dr. Horváth Géza bíró, Türkné dr. Katona Anna bíró, dr. Nyakó Zsuzsanna elnök, dr. Kerezsi Éva és Körmendi Attila bírósági ügyintézők (A képről hiányzik dr. Gyüréné dr. Szombati Zsuzsanna) | Fotó: Bednárik Mónika

Oktatói, fogalmazó képzési tevékenységével segítette a kollégák szakmai felkészültségét, s mint mondta: jó látni, hogy vonzó a fiatalok körében a bírói pálya, ami 24 órás szolgálat, mindig új ügyekkel új kihívásokkal, megállás nélkül.

Jogszabály és igazságosság

– Nyugdíjasként a semmittevést emelem művészi szintre – mondta nevetve Türkné dr. Katona Anna, aki a Nyíregyházi Járásbíróságon 1988. július 1-től polgári ügyszakos bíró, címzetes törvényszéki bíró, s év végével nyugdíjba vonul.

– Az, hogy bíró akarok lenni, nem volt tudatos döntés. Magyarból és történelemből jó voltam, ez döntötte el, hogy jogi egyetemre jelentkezek. Az ügyészségen kezdett, majd pár évvel később – az ingatlankezelő vállalat osztályvezetője is volt – került a bíróságra, ahol polgári perekben – többek között bontóperekben, szülői felügyeleti jog rendezésében, lakásperek – hozott ítéletet. – Hivatásunk alapja, hogy a jogszabálynak megfelelően és igazságosan döntsünk. Ez kihívás, s ha lépni kell, akkor én az igazságosság felé lépek – mondta kérdésünkre, de hozzátette: igaza volt annak az ókori jogtudósnak, aki szerint a merev jogszabály-értelmezés a jog nem tudása.

A Nyugdíjas Bírósági Alapítvány kuratóriumának volt az elnöke, a jövőben marad a kuratórium tagja. Méltatásában elhangzott: a nyugalmazott bírósági dolgozókért végzett önkéntes közösségi munkájával az utódoknak az elődök szakmai tudását, emberi példamutatását segített átadni.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában