Baleseti helyszínelők versenye

2019.09.13. 07:26

Már a drónbalesetekre is felkészültek a helyszínelők

Tíz csapat versenyzett a legjobb helyszínelői címért a kilencedik megyei megmérettetésen.

Fotó: Sipeki Péter

A bűnre készülők minden bizonnyal messzire elkerülték csütörtökön a Nyír Plaza parkolóját, ahol legalább félszáz rendőr volt.

 

– Felmenő rendszerben rendezzük meg minden évben a baleseti helyszínelők versenyét, ma a megyei döntőben bizonyíthatták a rend­őrkapitányságok és a megyei közlekedésrendészeti osztály helyszínelői, melyik a legjobb páros, s kik képviselhetik Szabolcs-Szatmár-Bereget az országos döntőben – mondta dr. Vajtó Levente, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője.

Felkészültség és rutin

– A versenyen tíz gyakorlati és elméleti feladat várt a versenyzőkre, KRESZ- és szakmai teszt az első két állomás, majd a gépjárművezetési és életmentési tudásukat is bizonyíthatták, teherautót kellett átvizsgálniuk, imitált baleseti helyszínen végezték el azt, amit a mindennapokban élesben megtesznek, de drón okozta baleset helyszínén is helyt kellett állniuk.

– Vannak olyan helyzetek, amelyekkel a hétköznapokban is találkozunk, de olyan feladatok is, amikkel ritkán, azonban ezekhez is hozzá kell szokni, mert a jövőben bármikor előfordulhatnak – fogalmazott Tarapcsák Gábor, a Záhonyi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője, aki a drónra mutatva megjegyezte: nagy valószínűséggel az illetékességi területükön nem sok drón okozta baleset miatt kell majd helyszínelniük, ahogy például a nyíregyházi kollégák sem találkoznak túl gyakran traktoros balesettel, azaz minden térségnek megvannak a jellemző balesetei. – A legnagyobb kihívást az újdonságok jelentik egy-egy versenyen, de a való életben is új és új eszközök jelennek meg, egyre többen használnak elektromos kerékpárt, e-rollert, segwayt, és nekünk ezeket ugyanúgy meg kell ismerni, a jogszabályba illeszteni és eldönteni, hogy az eset szabálysértés vagy bűncselekmény-e. – Felkészültség és rutin – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi kell a versenyen a sikerhez, de főként a felkészültség számít.

Sokat mond egy apró nyom is

– Emberi sorsok múlnak azon, hogy a baleseti helyszínelők hogyan végzik a munkájukat egy közlekedési balesetnél, még akkor is, ha nem jár személyi sérüléssel, van „vesztes” fél, aki kárt szenvedett. Célunk az igazság kiderítése, a felelősség megállapítása, ebben van kiemelt feladata egy helyszí­nelőnek – mutatott rá a helyszínelők munkájának fontosságára Szikszai Tihamér alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

Speciális munka a rendőrségen belül a helyszínelés, éppen ezért hosszú évek tapasztalata kell ahhoz, hogy valaki felismerjen egy-egy apró nyomot. Az alezredes példaként említette: egy helyszínen nem mindegy, hogy két centivel a felezővonaltól jobbra vagy balra kezdődik a féknyom, ez eldönthet nagyon fontos kérdéseket, s ehhez kell a szakértelem, a felkészültség.

– Többéves rendőri szolgálat szükséges ahhoz, hogy valaki helyszínelő lehessen – hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve: fizikailag és lelkileg is megterhelő a hivatásuk, a megye baleseti helyszínelői pedig elhivatottak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában