Nyírbátori Járásbíróság

2019.09.11. 15:23

Továbbra is Magyarországon marad a szír elítélt

A Nyírbátori Járásbíróság 2019. szeptember 10-én meghosszabbította A. H. elítélt idegenrendészeti őrizetét 2019. november 14-ig.

A szír állampolgárt a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. A szabadságvesztésbe beszámította a közel három évi letartóztatást.

2019. január 19-én 40 hónap letöltését követően a férfit feltételes szabadságra bocsátották, azonban ténylegesen nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, amit a bíróság azóta rendszeresen meghosszabbít.

Az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amelyhez az elítéltnek valamilyen kötődése van, úgymint Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország. Eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez, ő pedig megtagadta annak az okmányigénylő adatlapnak a kitöltését ami úti okmánnyal történő ellátásához szükséges lenne.

2019. augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre.

A bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el. A bíróság döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

dr. Resán Dalma sajtószóvivő, Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában