bűnügy

2020.01.17. 11:45

Vasúti sorompót döntött ki egy tehergépkocsi Mátészalkán

A Nyíregyházi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni vétség miatt a napokban emelt vádat az ellen a 29 éves férfival szemben, aki tavaly ősszel Mátészalkán a mezőgazdasági vontatóhoz kapcsolt pótkocsival döntött ki egy vasúti fényjelző készüléket, miközben a sorompót is letörte.

Fotó: MTI

A férfi a járműszerelvénnyel nem a látási és útviszonyoknak megfelelően közelítette meg a vasúti átjárót, ezért lesodródott az útpatkára. .A vontatmány nekicsapódott a fényjelző készüléknek, ami ettől kidőlt, valamint letörte a félsorompó csapórúdját is.

A vádlott gondatlan magatartásával közel 150.000 forint kárt okozott, és veszélybe sodorta a közlekedésben résztvevők életét, testi épségét, ezért a Nyíregyházi Járásbíróság előtt fog felelni tettéért.

Az ügyész vele szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Tavaly ősszel több vasúti átjárót is megrongáltak az autósok megyénkben. Októberben egy 74 éves férfi a Kótaji úton a Nyíregyházát Záhonnyal összekötő fény és félsorompóval biztosított vasúti átjáró villogó piros jelzését észlelte későn, behaladt a vasúti kereszteződésbe, ahol a személygépkocsi motorja leállt.

Mire a gépjárművét újra indította a sorompó lezáródott, ezt észlelve hátramenetbe kapcsolt, és tolatás közben a csapórudat letörte.

2019 novemberében hasonló eset történt Fényeslitkén, amikor egy középkorú férfi a mezőgazdasági vontatójával és a hozzá kapcsolt pótkocsival a vasúti átjáró piros jelzése ellenére behajtott a kereszteződésbe, ahol a sorompó csapórúdja rázáródott a pótkocsira és letört.

Szerencsére ezekben az esetekben személyi sérülés nem történt, de a balesetek azért következtek be, mert a járművek vezetői a vasúti kereszteződést nem fokozott óvatossággal közelítették meg.

Dr. Borsodi-Buss Emese

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség

helyettes sajtószóvivője

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában