32 óra

2020.02.05. 11:30

Egy éjszakát töltöttek a nyírségi „vadonban”

Jó egészségi állapotban találták meg a szombaton eltévedt házaspárt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem várt izgalmakban igencsak bővelkedett annak a nyírgelsei házaspárnak az első két februári napja, amely gépjárművén Nyírpilisről szeretett volna hazajutni. A két település között ugyan csak 28 kilométernyi a távolság, a 67 esztendős férfinak és 62 esztendős feleségének azonban február 1-jén „sikerült” elkeverednie útközben.

Nem volt megfelelő helyismeretük, ráadásul el is akadtak a sárban.

A szerencsésen végződő esetről lapunk is hírt adott, hiszen a kutatásukra kirendelt rendőrség másnap este rátalált az eltévedt házaspárra. Szerettünk volna a történtekről többet megtudni, és a kutatásba bevont Legott Kutató Mentőcsoport vezetőjét, Kristóf Imrét kérdeztük, hogyan emlékszik az esetre.

Összehangolt keresés eredménye

– A házaspárnál volt ennivaló, a telefonjukat is feltöltötték, és bár egy éjszakát az erdőben töltöttek, nem voltak megrémülve, amikor a helyszínre értünk, még nevetni is maradt erejük. A probléma abból adódott, hogy hiába kértek segítséget szombaton délelőtt, a szakadozó térerő miatt később már alig lehetett elérni őket.

Fotó: Illsuztráció/KM-archív

Sajnos a telefonhoz se értettek annyira, hogy bemondják a GPS-koordinátákat. Hőkamerát és éjjellátó drónt is vittünk magukkal a kereséshez, de nem kellett használnunk, mivel ,

vasárnap 19 óra 25 perckor egy rendőrjárőr kolléga – az összehangolt, közös munka eredményeképpen – ráakadt a keresett házaspárra.

Volt ugyanis egy cellainformációnk, és ahhoz igazodva – ki jobbra, ki balra indulva – szisztematikusan egymás után zártuk ki az átfésült területeket, földutakat. Aki nem ismerős arra, annak valóban nehéz a terep, olyan járatok nyílnak mindenfelé, amelyek 500-600 méter után zsákutcába torkollnak.

Egy ilyenből futott felázott kátyúba a gelsei pár is. Nem bizonyult annyira vészesnek, de szükség volt a terepjárónkra, hogy kihúzzuk az autójukat. Mentőt is hívtunk, és miután megvizsgálták, hazaszállították őket a családhoz. Az autójukat is felhozta egy rendőr kolléga a házukig. Mindenki nagyon örült a sikernek – hallhattuk.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában