közösségi szolgálat

2020.03.10. 16:18

Erősebb elkötelezettség és felelősségérzet

A középiskolások körében népszerű a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat

Fotó: Katasztrófavédelem

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kezdetektől fogadja a közösségi szolgálatot teljesítő diákokat.

– A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a középiskolások bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is – sorolta a lehetőségeket Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagy.

Előkészítés, végrehajtás

– Aki a polgári védelem területével kíván megismerkedni, részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, a polgári védelmi tervezéshez szükséges adatbázisok készítésében vagy a lakosságfelkészítésben.

Az iparbiztonság iránt érdeklődő diák a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, a veszélyes üzemek bejárásán vehet részt, de tevékeny szerepet kaphat a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is – tudtuk meg a megbízott szóvivőtől.

A főhadnagy elmondta azt is: a gyakorlat alatt a diákokban kialakul a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

A diákok a megyei igazgatóságokon, kirendeltségeken, tűzoltó-parancsnokságokon teljesíthetik a szolgálatot, a márciusi kijelölt időpontok és további részletek megtalálhatóak az igazgatóság honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában