tűzmegelőzés

2020.04.26. 09:30

Megelőzhető a konyhatűz

Az otthonokban bekövetkező tűzesetek egyik legfőbb oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség.

Fotó: Katasztrófavédelem

„Feltettem az olajat a tűzhelyre melegedni, de eszembe jutott, hogy még egy munkát be kell fejeznem. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy égett szag terjeng a lakásban, s a konyhában azt láttam: lángol az olaj. Ijedtemben lerántottam a tűzhelyről, be a mosogatóba, és megnyitottam a csapot...

Most már tudom, hogy minden hibát elkövettem, amit ilyen helyzetben csak el lehet. Végül sikerült eloltanom a lángokat, a fekete falak, a megperzselődött szekrény azonban arra figyelmeztetnek, ha főzöl, csak azzal foglalkozz” – mesélte el lapunknak egy nyíregyházi fiatalember a tüzes kalandját, s csak annak örül, nem lett nagyobb baj a figyelmetlenségéből.

Égő olajat vízzel soha ne oltson!

S ez csak egy eset, mert mint Rutkai-Dér Vivientől megtudtuk, az idén április 22-éig 138 lakástűzhöz riasztották megyénk tűzoltóit, ebből 10 esetben a konyhában keletkezett a tűz. Összehasonlításul: tavaly egész évben a 306 lakástűzből 19 esetben a konyhában csaptak fel a lángok.

Az országos adatok is elgondolkodtatóak: tavaly csaknem 1200, az idén eddig 350 konyha vált a lángok martalékává. Tavaly a lakástüzek 17,8 százalékában, összesen 1168 alkalommal a konyhában csaptak fel a lángok. Az idén ez az arány 12,8 százalék, 344 esettel.

Az előző évben öten vesztették életüket konyhatűzben és 143-an sérültek meg, idén pedig tíz ember sérült meg, egy emberen már nem lehetett segíteni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője elmondta: a járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthon, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitvatartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő.

– A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni – tanácsolják a szakemberek, és figyelmeztetnek arra is: ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.

A sajtószóvivő kitért arra is, hogy néhány alapvető szabály betartásával megelőzhetjük az ilyen tüzeket: tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyjunk felügyelet nélkül, s ha mód van rá, tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában. A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

Hasznos tanácsok

– Ne engedjük a gyermeknek, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon, egy megfelelően elhelyezett füstérzékelővel pedig még kezdeti stádiumában észlelhető a tűz – mondta Rutkai-Dér Vivien. Hozzátette: ha úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk a tüzet eloltani, haladéktalanul kezdjünk hozzá, azonban az ilyen esetet is be kell jelenteni. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy a lángokat egyedül el tudjuk fojtani, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában