Beregsurány

2020.08.11. 20:43

Határrendészt akartak megvesztegetni

Pénzt ajánlottak az útlevélkezelőnek.

Fotó: shutterstock

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség pénteken gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy férfit, aki pénzt ajánlott a határrendésznek, de szombaton újabb vesztegetés történt.

A nyomozó ügyészség indítványára a bíróság 24 órán belül döntött annak az orosz származású német állampolgárnak az ügyében, aki 100 euróval akarta megvesztegetni a beregsurányi határrendészt.

A pénz felajánlásával a külföldi férfi azt akarta elérni, hogy az útlevélkezelő a kötelességét megszegve, érvényes útlevél hiányában léptesse ki Magyarország területéről.

A Nyíregyházi Törvényszék a külföldi vádlottat 2020. augusztus 7-én a vád szerinti tényállás és minősítés szerint – kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt – 1 év 10 hó, 3 évi próbaidőre felfüggesztette börtönbüntetésre ítélte, egyúttal 2 évre kiutasította Magyarország területéről és a 100 euróra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletet az ügyész és a vádlott tudomásul vette, a védő jognyilatkozatának megtételére 3 munkanapot tartott fenn, így a döntés nem jogerős.

Alig egy nap elteltével, 2020. augusztus 8-án gyalogosan jelentkezett belépésre egy ukrán férfi ugyanezen a határátkelőhelyen, aki Németországba akart gyalog eljutni.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet feltételeinek ez az utazási forma nem felel meg, ezért a határrendész tájékoztatta a férfit, hogy a belépésre nincs lehetősége.

Ekkor az elkövető a kezelőfülkébe benyúlva a határrendésznél lévő úti okmánya végére lapozott, rámutatva az abban korábban elhelyezett 50 eurós bankjegyre és kérte, hogy a határrendész a kötelességét megszegve engedélyezze az országba történő belépést.

Az őrizetbe vett férfi a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség távmeghallgatás útján a mai napon állítja bíróság elé férfit.

- Központi Nyomozó Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában