bűnügy

2020.09.22. 15:30

Újra hívják az időseket az unokázós csalók

Kisvárdán is megjelentek az unokázós csalók – hívja fel a figyelmet a veszélyekre a rendőrség.

Forrás: shutterstock

Az elmúlt napokban ugyanis több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint Kisvárdán is idős embereket csalók próbáltak tévedésbe ejteni.

Ne utaljanak pénzt sehová!

Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket jellemzően a nappali órákban. Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának, rokonának, unokájának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy a hivatkozott hozzátartozó valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett), és sürgősen pénzre van szüksége.

A módszer újdonsága az, hogy míg a korábbi eseteknél a csalók elküldtek valakit a pénzért, most arról próbálják meggyőzni az idős embereket, hogy egy ismert pénzküldő hálózaton keresztül utalják át a kért összeget egy, az elkövetők által megadott névre és országba – általában külföldre –, jellemzően Angliába.

A rendőrség kéri, hogy egy ilyen hívásnál ne döntsön egyedül senki, minden esetben azonnal ellen­őrizzék a hívás valóságtartalmát, mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont, és hívja fel hozzátartozóját!

Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni.

Jó, ha tudják, hogy életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni, és hivatalos személy nem kér pénzt. Sem rendőr, sem tűzoltó, se mentős. Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában