Gólyamentés

2021.06.25. 17:01

Gólyát mentettek

A vásárosnaményi tűzoltó puszta kézzel kapta el a fészekből kieső fiókát.

VNA

Herczeg József a kisgólyával

Forrás: Vásárosnaményi Önkormányzati Tűzoltóság

A tűzoltók munkája sokszor nemcsak abból áll, hogy a lángokkal harcolnak, hivatásuk során pedig nemcsak emberek, hanem állatok életét is rendszeresen megmentik. A közelmúltban Aranyosapá­tiban, a József Attila utcában egy autó villanyoszlopnak, telefonoszlopnak, majd kerítésnek ütközött. A járműben ketten utaztak, szerencsére egyikük sem sérült meg. A helyszínre a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik egy nem várt feladattal is szembesültek.

Pokróccal próbálkoztak

– A balesetben megsérült egy villanyoszlop, és amikor kidőlt, olyan nagyot rántott a vezetéken, hogy a néhány házzal odébb lévő oszlop tetején lévő gólyafészek megdőlt az utca irányába negyvenöt fokos szögben – mondta el lapunknak Herczeg József tűzoltó. – Ilyenkor természetesen az az első, hogy az emberek biztonságáról gondoskodjunk, így elsőként áramtalanítottuk a járművet, majd kollégáimmal megpróbáltunk segíteni a fiókákon. Sajnos amikor megérkeztünk, kettő már kiesett a fészekből, és elpusztult, illetve a harmadikat sem sikerült megmentenünk, azonban bíztunk benne, hogy a negyediket valahogy sikerül elkapnunk.

A gólyafészkek olyan hatalmasok, hogy akár egy ember is elférne bennünk, ettől fogva pedig rendkívül nagy a súlyuk is, akár több mázsások is lehetnek – és mivel ez a fészek megdőlt, illetve néhány méterrel arrébb egy villany­oszlop is kidőlt, a vásárosnaményi tűzoltók az egyetlen biztonságos módszert alkalmazták, amivel segíthettek az utolsó kisgólyán: kifeszítettek egy pokrócot, hogy elkaphassák.

Biztonságban van

– A környéken élők is nagyon sokat segítettek nekünk, hiszen ők az utca túloldalán állva jobban ráláttak, hogy a kismadár éppen melyik irányba eshet le – fűzte hozzá Herczeg József.

– Elég sokáig várnunk kellett, és nagyon figyeltünk, hogy megfelelően helyezkedjünk, azonban amikor elérkezett az esés pillanata, és a fióka kapálózott a levegőben, nem pontosan abba az irányba esett, mint amire számítottunk. Szerencsére idejében észrevettem, és utánanyúltam: kézzel kaptam el a kisgólyát.

A jó reflexeknek köszönhetően így a madár megmenekült – azonban rögtön felmerült az újabb kérdés: hogyan tovább? A fióka kényelmesen elhelyezkedhetett egy szalmával megrakott ládában, majd a laktanyában lelt ideiglenes otthonra. A vásárosnaményi tűzoltók pedig telefonon kértek segítséget a Hortobágyi Madárkórház munkatársaitól, és szakértő tanácsokat követve megitatták, megetették.

– Tizenhárom éve vagyok tűzoltó, és már korábban is előfordult, hogy gólyákat mentettünk, azonban ehhez hasonló szituációval korábban még soha nem találkoztam – emelte ki Herczeg József, aki nagyon örül neki, hogy a fészek fiókái közül legalább az egyiknek megadatott az esély az életre. A kisgólya azóta már szakértő kezekben várja, hogy visszatérhessen a természetbe: a napoknak a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaihoz került.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában