„no csekk, prezent”

2021.06.18. 11:17

Meg akarta vesztegetni a rendőrt az magyar-ukrán határ közelében

Nem volt bekapcsolva a biztonsági öve.

Fotó: illusztráció: shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki 3000 forinttal próbált megvesztegetni egy vele szemben jogszerűen intézkedő rendőr őrmestert. A bíróság az ügyészség indítványával ellentétben kiutasítás büntetés alkalmazását nem látta indokoltnak.

A nem jogerős ítélet tényállása szerint a vádlott 2018. augusztus 10. napján a magyar-ukrán határ közelében gépkocsival közlekedett, amikor a rendőrök közlekedésrendészeti ellenőrzés alá vonták, mivel észlelték, hogy a vádlott biztonsági öve nem volt bekapcsolva. Az intézkedő rendőr tájékoztatta, hogy a biztonsági öv hiánya miatt 15.000.- forint helyszíni bírsággal sújtja. A rendőr – a vádlott hiányos nyelvismeretére tekintettel – a biztonsági öv hiányát a kezeivel jelezte, a kiszabandó bírságra a „stráf”, a fizetés módjára pedig a „terminal, kartecsku és csekk” ukrán kifejezéseket használta. Bár a vádlott a használt kifejezéseket kétségtelenül megértette, azonban a pénztárcájából kivett 3000 forintot, amit a „prezent”, vagyis ajándék szó használatával a rendőrségi kisbusz padlójára helyezett. Az intézkedő rendőr többször felhívta az elkövető figyelmét arra, hogy nem fogadhatnak el ajándékot, azonban a vádlott továbbra sem hagyott fel szándékával, noha az őrmester „nyet kesh” kifejezésekkel értésére adta, hogy helyszínen készpénzzel fizetni nincs lehetőség. A vádlott a járőrtárs anyanyelvi felszólításának sem tett eleget, és bár a rendőr tiszthelyettes testbeszéddel is egyértelműen tájékoztatta, hogy Magyarországon a vesztegetésért bilincs jár, a vádlott a 3000 Ft összeget a kisbusz padlójáról felvette és „no csekk, prezent” kifejezések használatával a vele szemben intézkedő rendőr irányába nyújtotta annak fejében, hogy a bírság kiszabását elkerülje. A rendőr az ígért jogtalan vagyoni előnyt nem fogadta el, társa segítségével a vádlottat megbilincselte, majd a cselekményt feletteseinek jelentette.

A törvényszék ítélete ellen bejelentett fellebbezésében a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség rámutatott arra, hogy nem méltányolható az a védői érvelés, amely szerint egyes országokban az ilyen jellegű cselekményeknek közismerten hagyománya van. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványa szerint a súlyosabb büntetés, valamint kiutasítás alkalmazása éppen az általános megelőzés törvényes célját szolgáló joghátrány.

A korrupciós bűncselekményt elkövető, Magyarországhoz semmilyen módon nem kötődő külföldi állampolgár vádlott Magyarországon tartózkodása nem kívánatos, ezért határozott tartamra indokolt a kiutasítása is.

A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

- Debreceni Fellebbviteli Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában