bűnügy

2021.09.20. 08:18

A három baktai testvér úgy gondolta, rájuk a szabályok nem vonatkoznak

Hiába tiltották el őket a vezetéstől – akár többször is – mégis beültek a volán mögé és vezettek.

KM

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szinte sportot űztek az engedély nélküli vezetésből azok a baktalórántházi testvérek, akikkel szemben a napokban hozott ítéletet a Nyíregyházi Járásbíróság.

Az idén májustól bűncselekménynek számít, ha valakit korábban akár szabálysértési eljárásban, akár bírósági eljárásban eltiltottak a járművezetéstől, és ehhez képest az eltiltás hatálya alatt mégis járművet vezet. Erről több híradás is megjelent már a sajtóban, nagy számban indultak ilyen bűncselekmények miatt nyomozások, így ezzel a szabállyal ma már mindenki tisztában van. Ennek ellenére egy baktalórántházi család három gyermeke úgy gondolta, hogy rájuk ezek a szabályok nem vonatkoznak, vígan vezettek többszörös eltiltás hatálya alatt is – vezetett fel egy újabb ügyet dr. Szilágyi László.

Felfüggesztett fogház

A legidősebb testvért korábban már háromszor is eltiltották a vezetéstől, ennek ellenére idén június elején, Baktalórántháza belterületén személygépkocsit vezetett úgy, hogy jogosítvány nem volt nála, mert azzal nem rendelkezik. A rendőrök őrizetbe is vették a férfit, az ügyészség pedig indítványozta a letartóztatását, azonban a bíróság csupán bűn­ügyi felügyeletet rendelt el. Az ügyészség soron kívül bíróság elé állította a vádlottat, akit a bíró hat hónap fogházbüntetésre ítélt, melynek végrehajtását egy évre felfüggesztette, három évre pedig ismételten eltiltotta a járművezetéstől. Az ügyészség szerint ez egy enyhe büntetés, ezért súlyosításért fellebbezett, így a Nyíregyházi Törvényszék fogja a végső szót kimondani az ügyben.

A középső testvért egyszer tiltották el szabálysértés miatt a járművezetéstől, ennek ellenére az eltiltás hatálya alatt személygépkocsit vezetett július közepén szintén Baktalórántházán. Az ügyészség őt is bíróság elé állította soron kívül, a bíróság pedig hat hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy évre felfüggesztette, valamint három évre eltiltotta a járművezetéstől. Ez az ítélet jogerős.

Közérdekű munka a büntetés

A legfiatalabb testvért kétszer tiltották el szabálysértés miatt a járművezetéstől, ennek ellenére az idén július elején szintén Baktalórántházán jogosítvány nélkül vezette a személygépkocsiját. Mivel ő korábban még nem volt büntetve, ezért az ügyészség a bíróság elé állítás keretében közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A bíróság 160 óra közérdekű munka büntetésre ítélte és három évre eltiltotta a járművezetéstől – ismertette a megyei főügyészség sajtószóvivője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában