Nyíregyháza

2021.11.23. 13:16

Kalapáccsal verte szét az élettársa lábát Nyíregyházán

Miközben bántalmazta a nőt, a gyerekeik az emeleten aludtak.

Fotó: Dodó Ferenc

– Másfél éve várom ezt a napot. Az élettársam lelkileg és testileg is tönkretett, ha nem foglalom le magam, a korábbi bántalmazásokat élem át újra és újra. A mai napig szenvedek attól, amit velem tett és amit tettünk egymással – ezt írta a Nyíregyházi Törvényszéknek küldött elektronikus levelében az a fiatal nő, akinek a vád szerint tavaly január 25-éről január 26-ára virradó éjjel az élettársa kalapáccsal szétverte a lábát, eltörte az orrát, késsel többször megszúrta, kombinált fogóval megütötte, megrugdosta. A nő az utóiratban úgy fogalmazott: győzzön az igazság.

„Lecsúszott” a kés a pléden

Dr. Gunyecz Zoltán bíró tárgyalta az ügyet, a vádat dr. Halász Ágnes ügyész képviselte, a vádlott kirendelt védője dr. Hajzer László, igazságügyi orvosszakértőként pedig Somogyi Pál segített abban, hogy kiderüljön: mi történt pontosan a pár nyíregyházi lakásában, ahol a kiskorú gyermekeik az emeleten aludtak, amikor a bűncselekmény történt.

A keddi tárgyaláson, amelyen az eredeti tervek szerint ítéletet is hirdettek volna, a bíró a sérülések keletkezési körülményeit szerette volna tisztázni.

Az egyik legfontosabb az a szúrás volt, ami a nő máját érte, és ami miatt azonnali, életmentő beavatkozásra volt szükség. A vádlott, aki a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben ülve, a digitális technika segítségével vett részt a tárgyaláson, azt mondta – és meg is mutatta –, hogy hátrafelé, a nő karja felé szúrt, de a kés megcsúszott a pléden, emiatt érte el az asszony máját. Többször is elismételte, hogy nem akarta megölni az élettársát, és úgy fogalmazott, számára az a tavaly januári este olyan, mint egy rémálom: a történtekre csak homályosan emlékszik, egy-egy részlet villódzva ugrik be neki.

Visszatérve a májat ért szúrásra: az orvosszakértő azt mondta, az a mozdulat, amit a férfi megmutatott, nem ilyen sérülést okozott volna, és később kiderült, hogy ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a nőt meg kellett műteni, a beavatkozásnak pedig súlyos következményei lettek.

– A hasi műtétek 10–15 százalékában lépnek fel olyan szövődmények, amelyek a leggondosabb ellátás esetén is előfordulhatnak: ilyen lehet a például a bélelzáródás, ami ebben az esetben is történt és ami miatt a vékonybél egy szakaszát el kellett távolítani. Ez maradandó fogyatékosságot, és súlyos egészségromlást okozott, a nő egész életében viselni fogja ennek a következményeit.

Az asszony egy korábbi tárgyaláson azt mondta, az egész teste tele van hegekkel. Kiderült, hogy a férfi még akkor is bántalmazta, amikor bevitte a zuhanyzóba, hogy lemossa róla a vért és bár szerinte ott csak azért sérült meg az élettársa keze, mert megpróbálta őt megnyugtatni és eltolni a kést, a szakértő szerint az asszony védekezni próbált, így keletkeztek a sérülései.

Elmozdultak a rögzítő csavarok

A bántalmazás következtében eltört a nő sípcsontja is: a már említett e-mailben azt írta – és fotót is mellékelt –, hogy a lábszárcsontja elhajlott, és ma sem tudja tökéletesen használni. Mint elhangzott, többször is meg kellett műteni, a rögzítő csavarok ugyanis meglazultak, ami a szakértő szerint időnként előfordul. Azt, hogy ez milyen mértékben akadályozza az asszony mozgását, és hogy maradandó károsodáshoz vezet-e, egy traumatológus állapítja majd meg, Somogyi Pál ugyanis általános igazságügyi orvosszakértő, így ebben nem tud állást foglalni. Ahogy abban sem, a nő poszttraumás stressz-szindrómában szenved-e, mint ahogyan ezt a levelében állítja, ezt neurológusnak vagy pszichiáternek kellene megvizsgálni.

Dr. Halász Ágnes azt mondta, ő ezt nem vizsgáltatná meg, mégpedig azért, mert minden ilyen jellegű bűncselekmény áldozatai szenvednek a lelki sérülések miatt, így a bíró azt mondta, ha születik majd ilyen jellegű szakvélemény, azt figyelembe veszik az ítélet meghozatalakor – várhatóan február 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában