Emberölés

2022.01.25. 11:01

Véletlenül lőtt a vadász, 2 kilométerrel odébb meghalt egy újfehértói ember - Nem érzi magát bűnösnek

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020 május 15-én egy Újfehértó közelében tartott vadászaton eldördült egy vétlen lövés.

Fotó: Sipeki Péter

Tévéstábok és újságírók gyülekeztek kedd délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék egyik földszinti tárgyalóterme előtt: a felfokozott érdeklődés egy több mint másfél évvel ezelőtt történt tragédia előkészítő ülését övezte. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020. május 15-én egy Újfehértó közelében tartott vadászaton eldördült egy vétlen lövés. A lövedék eltalált egy 2161 méterre lévő ingatlan udvarán álló férfit, aki a kórházba szállítás után meghalt. Dr. Csillám Enikő, a Nyíregyházi Járási ügyészség ügyésze azt indítványozta, hogy ha a vádlott lemond a tárgyaláshoz való jogáról és elismeri bűnösségét, a bíróság egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, ám a vádlott azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, és ragaszkodott a tárgyalás lefolytatásához.

A vádirat lényege szerint vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre, velük volt egy harmadik társuk is. Őzbakot szeretett volna elejteni és egyúttal kipróbálni a társa vadászfegyverét, mert ő is ugyanolyat szeretett volna vásárolni – ennek működését és használatát a fegyver tulajdonosa az előző napon megmutatta neki. A terület Szilashát nevű részén, a kanális mellett haladva több vadat is észrevettek, és kilőhetőnek minősítettek. Megálltak, majd a vádlott az ablakból kilőtt azzal a fegyverrel, amit annak a tulajdonosa átengedett neki. Két lövést adott le, de egyik sem talált, a lövedékek a nádasba csapódtak. Ekkor a férfi a mintegy 6 ezer méter hatótávolságú golyós lőfegyvert bal kézzel, szabálytalanul biztosította ki: felfelé tartott fegyvercsővel, Újfehértó lakott területe irányába, és egy vétlen lövés adott le észak-kelet felé. A lelassult és stabilitását vesztett lövedék egy több mint két kilométerre arrébb lévő ingatlan udvarán tartózkodó férfit talált el: a bal lapockája alatt hatolt be a testbe, és több létfontosságú szervet is roncsolt. A középkorú férfi a kórházba szállítás után elhunyt, a vádirat szerint az életét az azonnali beavatkozás sem menthette volna meg. 

 

Az ügyész halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a férfit, aki a vádirat szerint több ponton is megszegte a vadászati törvényt. A jogszabály szerint mérlegelni kell a lövés útját és a becsapódás helyét, és minden kétséget kizáróan meg kell győződni arról, hogy a lövés senkinek sem okoz sérülést, nem veszélyezteti más vagy mások testi épségét – még akkor sem, ha a fegyver véletlenül sül el. A vádlott első két lövése senkit sem veszélyeztetett, a harmadik viszont, a szabálytalan fegyverkezelés miatt igen. Az ügyész azt indítványozta, hogy ha a vádlott lemond a tárgyaláshoz való jogáról és elismeri a bűnösségét, a bíróság egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, emellett 600 ezer forint pénzbírságot kellett volna megfizetnie, ám a férfi azt mondta, nem érzi magát bűnösnek. A cselekményt elismerte, de vitatta az eset minősítését és nem mondott le arról, hogy tárgyalás útján folytassák le a bizonyítási eljárást.

 

Az ügyész elmondta, többek között a jegyzőkönyvi szemle, a vadászati napló, az előzetes fegyver-, vadászati és igazságügyi orvosszakértői vélemények, tanúvallomások és fotók támasztják alá a bizonyítékokat, a vádlott jogi képviselője, dr. Görömbei Zoltán viszont új szakértők kirendelését indítványozta, mert mint fogalmazott: vitatja az előzetes szakvéleményeket. – A tényállást nem vitatjuk, de büntethetőséget kizáró okok is felmerültek, ezeket vizsgálni kell. Csak egy független igazságügyi orvosszakértő adhat választ arra, hogy a sértett halálában kinek milyen arányban van felelőssége, azt ugyanis a mentők nem vették észre, hogy a sértettet lövés érte. Az előzetes szakvélemény szerint az egészségügyi szakemberek semmiben nem hibáztak, de én ezt vitatom – mondta az ügyvéd és hozzátette: vizsgálni kell, fennáll-e a gondatlanság. Az elhunyt férfi családját képviselő dr. Marjay Zsolt azt kérte, hogy tanúként hallgassák meg azt a két férfit, akik a vádlottal együtt voltak a vadászaton, és azt is kérvényezte, hogy a helyszínen folytassanak le tárgyalást. Elmondta azt is: a család polgári jogi igényét egy külön perben szeretnék érvényesíteni. Az ügyet tárgyaló dr. Végső Attila az első tárgyalást március 31-ére tűzte ki.   

Címkék#emberölés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában