Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.18. 11:29

Tragédiát okozhatnak az adventi tüzek

Égő gyertya, mécses mellett soha ne menjen aludni, fújja el a lángot!

KM

Szerencsére itt csak kisebb kárt okozott az ablakban felejtett koszorú, amin égett a gyertya | Fotó: Katasztrófavédelem

– Tavaly december elején egy nyíregyházi, Vasvári Pál utcai lakásba riasztották a tűzoltókat. A tulajdonosok lefekvés előtt nem fújták el a konyhai ablakpárkányon tartott adventi koszorún a meggyújtott gyertyákat, így kisebb tűz keletkezett otthonukban. Hajnalban keltek fel a füstre, majd azonnal eloltották a lángokat, hívták a tűzoltókat. A tűz az adventi koszorú körül károsította az ablakpárkányt és az ablakot is – idézett fel egy esetet a megyei kataszrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

– Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor hazánkban. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, gyakrabban főzünk és világítunk. Gyertyákat gyújtunk, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek is tűzveszélyesek lehetnek – mondta Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy.

Tűzálló alátét

– A legtöbb szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következik be, éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiszáradt karácsonyfákban, rossz minőségű ünnepi füzérekben és a nyílt láng használatában rejlő veszélyeket. Nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen pillanat alatt megtörténhet a szerencsétlenség!

A keletkezési okok között jellemzően valamilyen nyílt láng - gyertya-, mécsesláng vagy csillagszóró - használata szerepel, de a rossz minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzek is gyakoriak – hangsúlyozta Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes.

Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért azt ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre, nagy méretű tányérra helyezzük, és az égő gyertyákat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Csak megbízható helyen vegyük

A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza, ezért azokat minden esetben megbízható helyről vásároljuk meg. Ha a korábbi években használt égősort vesszük elő, mindig ellenőrizni kell annak épségét, sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, nem szabad többet használni, hiszen könnyen lakástűz keletkezhet – sorolta a fontosabb tanácsokat és tudnivalókat a tűzoltósági felügyelő.

– Fontos tanács – folytatta – , hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

Az adventi időszakban különösen figyelni kell a konyhára is, hiszen az ünnepek miatt az emberek több időt töltenek a konyhában.

– Ahol elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. A meggyulladt olaj oltása vízzel szigorúan tilos, helyette tegyünk rá például fedőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Azért, hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket, hiszen ezzel a tűz hamarabb észlelhető – mondta Leskovics Zoltán alezredes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában