Nyíregyháza, Kemecse

2023.02.28. 11:31

Tényleges életfogytiglant kért az ügyész a kemecsei szemkinyomóra (fotók)

A férfi azt mondta, nem akarta megölni Gabriellát.

Fotó: Sipeki Péter

– Ez egy nehéz időszak, nagyon mélyen vagyunk – így fogalmazott a Nyíregyházi Törvényszéken Lakatos Róbert, aki azóta támasza testvérének, Gabriellának, hogy a nőt a korábbi barátja megvakította. Az országszerte hatalmas felháborodást keltett brutális támadás alig több mint egy éve, 2022. február 5-én történt, az előkészítő ülést pedig kedd délelőtt a nagy sajtóérdeklődés miatt a törvényszék dísztermében tartották. 
A vádlott, Gy. Attila a büntetés-végrehajtási intézetből, távmeghallgatással vett részt az ülésen, amelyre eljött áldozata is. Az ügyész, dr. Halász Ágnes ismertette a vádiratot, ami szerint a vádlott és a sértett 2020-ban ismerkedtek meg egymással, a kapcsolatuk azonban nem volt kiegyensúlyozott: többször is szakítottak. A nőt 2022. február 5-én azért kereste fel Kemecsén Gy. Attila, mert szeretett volna kibékülni vele. Kihívta az udvarra, ám összeszólalkoztak, a férfi pedig egy üres telekre vonszolta. Lerántotta a földre, és fojtogatni kezdte, hogy megölje. Gabriella azonban védekezett: többször is a férfi ujjába harapott és segítségért kiabált, ezután Gy. Attila rendkívül nagy erővel, puszta kézzel, az ujjaival kinyomta mindkét szemgolyóját a szemgödörből. Az egyik szemgolyójával együtt a szemideget is kitépte, az elviselhetetlen fájdalomtól a nő elájult. Gy. Attila azt hitte, hogy Gabriella meghalt, ezért, illetve azért, mert közben a kiabálást meghalló szomszédok megjelentek, elmenekült. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, a rendőrség pedig néhány napon belül elfogta. A kisgyermekes édesanya életét az mentette meg, hogy rövid időn belül megtalálták és kórházba vitték, de a látását nem lehetett megmenteni: mindkét szemére megvakult.

A legsúlyosabb büntetés

Az ügyész azt kérte, hogy a többszörös erőszakos visszaeső férfit a bíróság ítélje tényleges életfogytiglani fegyházra – ez azt jelenti, hogy a most 36 éves férfinak esélye sem lenne arra, hogy élve kikerüljön a rácsok mögül. A bíró, dr. Bartha Andrea kérdésére a vádlott azt mondta, „részben bűnös”, de nem fogadta az ügyészi indítványt. Úgy fogalmazott, hogy a testi sértést elismeri, de azt nem, hogy meg akarta ölni Gabriellát. Nem tett részletes vallomást, az viszont kiderült, hogy van egy élettársa és két kiskorú gyermeke. Miután nem tett beismerő vallomást, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, az eljárás tárgyalással folytatódik.

Kiesett a műszeme

Az előkészítő ülés után a fiatal nő testvére, Róbert azt mondta, senkinek sem kívánja azt, amin keresztülmennek. Gabriella műszemei az utóbbi időben többször is kiestek – egyszer éppen a kislánya előtt –, ezért úgy döntöttek, hogy nem fogja használni azokat. Ez tovább súlyosbítja a helyzetét, lelkileg nagyon nehezen élték meg a tárgyalás közeledtét – mint fogalmazott: az utóbbi napokban mindig sírva köszöntek el egymástól.

Az első tárgyalási napon, április 25-én hallgatja meg a bíró a vádlottat és a sértettet, majd tanúk és szakértők meghallgatásával tárják fel az ügy részleteit.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában