Nyíregyháza

2023.04.25. 17:30

A hüvelykujjával nyomta ki a lány szemét

Olyan sötétséget láttam, amibe bele lehet halni – mondta Gabriella.

Fotó: Sipeki Péter

– Miközben fojtogatott, felnéztem az égre és arra kértem Istent, hogy segítsen rajtam. És biztos bolondnak fognak tartani, de elmondom, hogy amikor elvesztettem az eszméletemet, láttam lebegni a lelkemet a holttestem felett. Egy egyházi éneket is hallottam, majd felébredtem. Leírhatatlan, kegyetlen fájdalmat éreztem, és nem értettem, miért nem látok semmit. A kezemet az arcomra tettem,  széthúztam a szemhéjamat: akkor tudatosult bennem, hogy kifolyatta a szememet. Olyan sötétséget láttam, amibe bele lehet halni – könnyek között idézte fel a 2022. február 5-én történteket a kemecsei Lakatos Gabriella, akit kegyetlenül megkínzott korábbi szerelme: puszta kézzel nyomta ki mindkét szemét.

  

Tényleges életfogytiglan

– Nem teszek vallomást és kérdésekre sem válaszolok – ezt mondta Gy. Attila, akinek különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt kell felelnie. A Nyíregyházi Törvényszék dr. Bartha Andrea vezette tanácsa a vádlottat és a sértettet hallgatta ki a keddi tárgyaláson – a férfi a február végén tartott előkészítő ülésen a testi sértést elismerte, de azt nem, hogy meg akarta ölni Gabriellát.  

A kisgyermekes édesanya életét az mentette meg, hogy rövid időn belül kórházba vitték, de a látását nem tudták megmenteni: mindkét szemére megvakult. Dr. Halász Ágnes ügyész az előkészítő ülésen azt indítványozta, hogy a többszörös visszaeső, erőszakos férfit a bíróság ítélje tényleges életfogytiglani fegyházra.       

„Oszlop leszek melletted”

Mivel a vádlott nem tett vallomást, a bíró felolvasta korábban tett vallomásait. Ezekből kiderült: Gy. Attila tavaly február 5-én délután Hencidáról ment Kemecsére, s az otthona előtt beszélgetett korábbi barátnőjével. Azt mondta, a lány ölelgette, csókolgatta és azt mondta neki, hogy „oszlop lesz mellette”, ha kell, a családja ellen fordul, csak hogy együtt lehessenek. Ezután viszont Gabriella kiabálni kezdett, tolta ki a kapun, és azt mondta, visszaadja neki a kölcsönt. Ezután Gy. Attila már csak arra emlékezett, hogy a lány a földön fekszik, ő pedig ráeszmélt, hogy nagyon megverte. Félt, hogy emiatt Gabriella családja bosszút áll rajta, ezért adott neki egy puszit, és Hencidára menekült. A nyomozóknak azt mondta, el sem tudja képzelni, mindez hogy történhetett meg, ahogy fogalmazott: a gondolatában sem volt benne, hogy így fognak járni. – Nem tudom, mi váltotta ezt ki belőlem, tiszta szívemből sajnálom Gabit és a kislányát. Az egyik lap többszázezer forintot ígért, ha elmesélem nekik a történetet, én még azt a pénzt is neki akartam adni, hogy műttesse meg a szemét, hogy újra láthassa a kislányát – mondta egyik korábbi vallomásában.  

Élete legnagyobb hibája

Gabriella, akit ezúttal is a testvére kísért el a tárgyalásra, remegő lábakkal állt a bíró elé, mint mondta, nagyon nehéz felelevenítenie a történteket. De egy kis idő után összeszedte magát annyira, hogy elmesélje a tragikus nap eseményeit. Sírt, amikor azt mondta: két nappal a brutális támadás előtt elkövetett egy hatalmas hibát.

– Február 3-án volt egy családi összejövetel, és ittam Attilával két felest. Valaki drogot tett az italomba, és semmire nem emlékszem, de ő két nap múlva azt mondta, ott mi kibékültünk egymással. Minden egyes reggel, amikor felkelek, szembesülök ezzel a hibámmal és soha nem fogom megbocsátani magamnak. Amikor 5-én eljött hozzánk, és megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy már nem akarok vele lenni, tudtam, hogy baj lesz: ismerem ennyire, tudom, hogy az arckifejezése mit jelent. Amikor felemelt, és a szántáshoz vitt, végig azt kiabálta: dugulj el, dugulj el, és tudtam, hogy meg akar ölni – mesélte Gabriella, aki, amikor kiderült, hogy a látását elvesztette, meg akart halni. – Megkérdeztem az orvost, hogy ez azt jelenti, hogy soha többé nem láthatom a kislányomat? Azt felelte: igen... Nekem ő az életem, a mindenem – hogy fogom így felnevelni? – tette fel a kérdést.

A tárgyalás kedden és szerdán tanúk meghallgatásával folytatódik. 

SZA 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában